BiH

Zuhrić: Elektroprivredu ne smijemo dati pod stranu kontrolu

12/06/2015

Prijedlog reformske agende za BiH i dešavanja na bh. političkoj sceni, koja su povezana s njenim potpisivanjem, prokomentarisao je Albin Zuhrić, generalni sekretar Naše stranke.

“Reformska agenda za BiH čije se potpisivanje očekuje u narednom periodu, a koja predviđa niz ekonomskih i političkih promjena u bh. društvu, već počinje da se pretvara u još jedan povod za političke obračune u svrhu predizborne kampanje. Stranke na vlasti kriju dokumente od javnosti kao zmija noge, a premijer FBiH najavljuje ekspresno usvajanje najvažnijih zakona bez ozbiljne javne rasprave kroz koju, kao demokratska država, moramo proći. S druge strane, neke stranke opozicije će očigledno iskoristiti ovu priliku da se predstave kao branitelji države i bh. građana, čak i po cijenu da odbijemo i neke dobre prijedloge”, kazao je Zuhrić.

“Potrebno nam je kao društvu da sagledamo stvari racionalno i razgovaramo javno o svakom od prijedloga koji će se pojaviti u narednom periodu. Stvari nisu crno-bijele. Ukoliko se želimo uhvatiti u koštac sa nezaposlenošću i siromaštvom moramo mijenjati sadašnji Zakon o radu. Cilj tog novog zakona mora biti da dobre radnike štiti od loših poslodavaca, a dobre poslodavce od loših radnika. Recimo, moramo prihvatiti činjenicu da sa trenutnim zakonom o radu nećemo ići naprijed, i da nam trebaju promjene. Ako to prihvatimo kao polazne tačke onda možemo krenuti u ozbiljan posao i doći do konkretnih odredbi koje će obezbjediti radnicima osjećaj sigurnosti na radnom mjestu, prestati tretirati porodiljsko odsustvo kao bolovanje, omogućiti mladim bračnim parovima povoljniju kupovinu stana i pomoć društva prilikom planiranja porodice”, dodao je.

“Ako uvijek uzimamo za uzor primjere iz razvijenih zemalja, onda treba i ovom prilikom podsjetiti da razvijene zemlje ne daju kontrolu nad svojim elektroprivredama, što se spominje kao potez koji se nameće nama. Svi idu u suprotnom smjeru ustvari. Energetska ovisnost je strateško, političko, nacionalno pitanje, ne samo ekonomsko. Elektroprivreda je krvotok države i nju ne smijemo dati pod stranu kontrolu. Ako je nešto loše evropskim zemljama, sigurno nije dobro ni nama”, pojasnio je Zuhrić.

“Nalazimo se pred ključnim odlukama za dugoročni razvoj i ekonomski opstanak naše države. Ako želimo donijeti pravilne odluke onda moramo stvoriti atmosferu u kojoj će se prevazići etničke i entitetske podjele, te neprestana predizborna prepucavanja između pozicije i opozicije”, zaključio je.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.