Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zuhrić: Spriječiti SNSD-ovu privatizaciju Rudnika Ljubija

BiH

Albin Zuhrić

Generalni sekretar Naše stranke Albin Zuhrić upozorio je da će sutra Narodna skupština RS-a odlučivati o davanju saglasnosti na prodaju 64,99 posto udjela u Rudniku Ljubija kod Prijedora ponuđaču Israeli Investment Group, registrovanom na karipskom otoku Dominika.

Također, upozorio je da se na toj temi lome interesi koalicije DNS-SNSD, gdje Marko Pavić i Milorad Dodik drže taocem privatnih interesa cijeli entitet RS, a da će se posljedice konačne odluke o Ljubiji osjetiti na svim razinama vlasti u BiH.

– Vlada je birala između Arcelor Mittala, koji je vlasnik ostatka dionica, te ove grupacije koja je ponudila znatno veću cijenu, ali elementi ponude, kao i ranije niže cijene koje je Israeli Investment Group nudio za ovaj paket dionica upućuju na sumnjivu transakciju. Postavlja se pitanje odakle će crpiti investitori 65 miliona KM obećanih investicija i koji su izvori 92 miliona koje će navodno platiti Vladi RS za tih 65 posto? Svjesno se išlo na to da Vlada nije definisala na koji način će biti izvršena investicije, jer ta obaveza može biti ispunjena i tako što firma podigne kredit i investira u vlastito poslovanje, pa iz istog vraća kredit. Šta je rezultat? Investitor nije uložio ništa, eventualno se pojavljuje kao garantor kredita. Isti je slučaj bio u Energopetrolu u FBiH i u Rafineriji u RS, a evo taj scenarij izgleda postaje dio ustaljene prakse – istakao je Zuhrić.

Napomenuo je da je prvobitna ponuda Israeli Investment Group iznosila 53 miliona KM, dakle 39 miliona manje nego ona koja će sutra biti razmatrana.

– Nakon godina kriminalne pljačke u privatizaciji, sada u Bosnu i Hercegovinu stižu novi i moderniji recepti drugog kruga otimanja resursa. U tom procesu učestvuju ključni politički akteri, te sukob DNS-a i SNSD-a tu postoji samo zbog nepoklapanja interesa. Pozivamo opoziciju u NSRS da obori ovaj prijedlog, smatrajući da će svaka ruka “za” biti poruka saučesništva sa lobijima SNSD-a – zaključio je Zuhrić.