Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zukić na Simpoziju “Gdje je nestao – moral?” u Zagrebu

zukic zagreb

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Amir Zukić učestvovao je na Simpoziju “Gdje je nestao – moral?” koji se održao u Zagrebu, 20. i 21. maja 2016. godine.

Moral u izbornoj proceduri Bosne i Hercegovine i koliko je moralan politički sistem Bosne i Hercegovine nakon Dejtona je tema koju je elaborirao zastupnik Zukić.

“Bosna i Hecegovina je sačuvana i internacionalno priznata u svom državnom određenju. Ona bi trebala i morala biti ključna tačka našeg etosa, našeg narodnog karaktera, vrlina naše etike i moralnih načela i prakse svakodnevnog života, uključujući i politički. Naša pripadnost Evropi i težnja ka EU i NATO integracijama mora se tumačiti i kao prilika za primjenu najviših demokratskih standarda u daljoj izgradnji političkog sistema i ustavnog poretka utemeljenog na Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima, s posebnim osvrtom na građanska politička prava i zaštitu manjina. Trebamo sve činiti da izbori u našoj zemlji budu doista slobodni, i formalno i stvarno, i da odražavaju realne interese ljudi za boljim životom. I što se ne smije izostaviti moramo osnažiti propagandu civilizacijskih vrijednosti bosanske paradigme i vrijednosti tradicionalnog bh. društva i njegove kulture i načina života”, izjavio je Zukić u svom izlaganju.

Na Simpoziju je sudjelovalo dvadesetak filozofa, sociologa, politologa, teologa i drugih naučnika iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Irana, Slovenije i Srbije.

Organizatori simpozija su Bošnjačka nacionalna zajednica Hrvatske i Naučnoistraživački institut Ibn Sina iz Sarajeva, a suorganizatori su Islamska zajednica u Hrvatskoj, Medžlis Islamske zajednice Zagreb, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Znanstveni centar izvrsnosti za integrativnu bioetiku, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću SDABiH.