Zukić: Oporezovati dobitke tamo gdje igrač učestvuje u klađenju

zukic parlament

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Amir Zukić i Omer Škaljo uputili su Vladi Federacije BiH predložene izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću i Zakona o porezu na dohodak.

Svrha izmjena je da se oporezuju sve vrste klađenja odnosno da se oporezuje ono gdje je sigurno dolazilo do manipulacija.

– Analizom oblasti kladionica i igara na sreću apsurdno je da Lutrijia BiH izdvaja više sredstava i daje potporu društvu i državi nego sve kladionice zajedno. One nisu oporezovane, a niti su u sistemu PDV-a, te ovim izmjenama želimo oporezovati sve dobitke – izjavio je Feni poslanik Amir Zukić.

Predlaže da se „dobici oporezuje na mjestu gdje igrač učestvuje u klađenju to jest gdje troši novac, a ne po mjestu registracije kladionice“.

Prema Zakonu o porezu na dohodak, ističe, da dobici od igara i klađenja do 100 KM nisu oporezovani porezom na dohodak odnosno različito su oporezovani jer se na dobitke više od 100 KM plaća porez na dohodak po stopi od 10 posto.

– U prošloj godini je po osnovu dobitaka do 100 KM isplaćen iznos do 444, 2 miliona KM po osnovu dobitaka do 100 KM, što znači da je Federacija propustila da naplati 44, 4 miliona KM poreza – naveo je Zukić.

Budući da u prva tri mjeseca ove godine isplaćeni dobici do 100 KM bez poreza iznose više od 264 miliona KM tvrdi da bi se prihvatanjem izmjena u budžet Fonda PIO samo za tri mjeseca uplatilo više od 26 miliona KM, što bi na godišnjem niovu iznosilo 105 miliona KM.

Osim u Fond PIO sugerisat će da se sredstva usmjere i za podršku mladim bračnim parovima i dječiji doplatak.

– Insistirat ću i dalje da Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje sistem kladionica stavi u sistem PDV-a – poručio je u izjavi za Fenu poslanik Kluba SDA u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Amir Zukić.

Izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću podrazumijevaju da se propiše obračun i uplata naknade jednako za sve igre na sreću to jest u procentu od svake pojedinačne uplate igrača i to po stopi od pet ili deset posto.

Izrazio je nadu da će Vlada Federacije BiH na zasjedanju u petak razmatrati predložene zakonske izmjene, te ih uvrstiti u tekst nacrta zakona.