reakcije

Zukić: Za povratnike i mlade ljude ohrabrujuće poruke Schmidta

Mirhunisa_Zukic_izbjeglice
Mirhunisa Zukić

Povratnici žele da privređuju i stvaraju prihod na svojim imanjima, u svojim domaćinstvima u kojima nude kvalitetan odmor, koji nazivamo odmor bez zvjezdica i luksuza, a koji je ekološki visokostandardni odmor

Podsjećanje novoimenovanog visokog predstavnika Christiana Schmidta u nastupnom obraćanju kada je rekao kako se sjeća da je u Sarajevu gdje je bio prvi put 1992. godine uoči referenduma vidio u samom njegovom susjedstvu kako su dolazili autobusi izbjeglica… koji nisu znali gdje da idu, predstavlja značajnu poruku za sve one kojima još nije riješeno elementarno pitanje koje znači krov nad glavnom, struju i vodu u domaćinstvu, ohrabrenje da neće biti zaboravljeni, rekla je za Fenu predsjednica Unije za održivi povratak i integracije BiH Mirhunisa Zukić.

-Pozdravljajući aktueliziranje pitanja izbjeglica koje traje skoro tri decenije, ali i upozoravajuću poruku gospodina Šchmidta da je samo tokom 2018. godine oko 230.000 građana Zapadnog Balkana dobilo dozvolu za boravak u državama EU, što znači da od toga profitira EU, bogate zemlje profitiraju od mladih ljudi, ali ova regija se prazni istovremeno, mi u Uniji za održivi povratak očekujemo da će novi visoki predstavnik svojim angažmanom pomoći da uz mlade i stručne ljude koji treba da ostanu u BiH isto tako i ‘zaboravljene’ raseljene osobe konačno dobiju priliku za normalan život izvan kolektivnih smještaja, te da povratnici kao npr. na području općine Rudo dobiju struju u svom selu- kaže Zukić.

Uz napomenu kako će naredne godine biti tri decenije od osnivanja i djelovanja Saveza izbjeglica i raseljenih lica BiH iz kojeg je nastala Unija za održivi povratak i integracije, Zukić kaže da je vrijeme da se projekti koje je koncipirala Unija i koji trebaju finasijsku podršku resornih domaćih i međunarodnih institucija za turistički i poljoprivredni razvoja ruralnih povratničkih sredina budu u fokusu kako bi povratnici dobili priliku za samoodrživ i u egzistencijalnom smislu dostojanstven život.

-Povratnici žele da privređuju i stvaraju prihod na svojim imanjima, u svojim domaćinstvima u kojima nude kvalitetan odmor, koji nazivamo odmor bez zvjezdica i luksuza, a koji je ekološki visokostandardni odmor. To je odmor u netaknutoj prirodi, sa zdravom hranom i na čistom zraku, a što se u svijetu skupo plaća- zaključuje Zukić.