Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Žuljević: Može li Novalić barem uskladiti zajedničko laganje?

novalic11

Aner Žuljević, delegat Socijaldemokratske partije BiH u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, oglasio se povodom nedavnih istupa savjetnika u Vladi FBiH Zlatka Hurtića, a naročito posljednjih medijskih istupa premijera FBiH Fadila Novalića i federalnog ministra rudarstva, energije i industrije Nermina Džindića, te ih pozvao da, bar kad štite svoje „talove“, usklade zajedničko laganje.

„U suprotnom, premijer Novalić će u potpunosti ʹzabetoniratiʹ poziciju tragikomičnog dvorskog zabavljača u drami apsurda, koju građanima već tri godine režira SDA i njena Vlada. Naime, nakon što je Federalno ministarstvo finansija 9. oktobra “počastilo” javnost informacijom da je tog dana objavljen Javni poziv za zaduženje od 20 miliona KM kroz trezorske zapise, sljedećeg dana se u javnosti ukazao Zlatko Hurtić, tzv. vanjski saradnik Vlade FBiH, koji nam je objasnio da je Vlada dug stavila pod kontrolu i da nema potrebe za novim zaduženjima?!“, navodi Žuljević i dodaje kako smo u proteklim danima u izjavama aktuelne vlasti imali promociju suficita budžeta FBiH, što je kao laž trajalo taman dok Ured za reviziju svojim nalazom nije potvrdio kako se radi o još jednoj, u nizu, manipulacija aktuelne vlasti.

„Vrhuncu bahatosti je javnost svjedočila u emisiji FTV-a Mreža, u prilogu o javnim preduzećima UNIS-Group i PRETIS i ugovorima koje su ove javne firme potpisivale sa privatnim Novalićevim preduzećima. Novalić je u emisiji, naime, izjavio da želi smijeniti direktora UNIS-a, jer to Vlada radi svuda gdje ne mogu „ovladati direktorom“! Konačno, na novinarski upit da li je suvlasnik firme Termo Metal Resist koja posluje sa PRETIS-om, Novalić je odlučno rekao da ne posluju sa PRETIS-om putem višemilionskih ugovora. S druge strane njegov poslovni partner, suvlasnik Termo Metal Resista, odnosno federalni ministar rudarstva, energije i industrije Nermin Džindić, na upit da li njihova privatna firma ima ugovor sa PRETIS-om, odgovara sa „da“!

Nevjerovatno zvuči, ali je očigledno istina, da dvije ključne osobe u Federaciji svoje javne pozicije tako bahato, očigledno i nedvosmisleno stavljaju u službu privatnog interesa. Sve navedeno samo potvrđuje koliko nam je neophodno hitno zakonsko rješenje po pitanju sukoba interesa, a iskreno se nadam da će nadležne institucije raditi svoj posao, kada je u pitanju ovakva zloupotreba javnog položaja“, navodi Žuljević.