Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Žuljević: Novi Zakon o PIO loš za postojeće i buduće penzionere

aner zuljevic2223

Aner Žuljević, delegat Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BiH) u Domu naroda Parlamenta FBiH smatra da je novi koncept Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju loš za postojeće i za buduće penzionere.

-Vlada Zakon ne donosi iz namjere da napravi bolji model od postojećeg, nego Zakon pravi isključivo na matematici povoljnijoj za sebe, odnosno kako bi svoj deficit sanirala preko leđa budućih penzionera. Vrijeme od posljednje sjednice Doma naroda iskoristili smo za dodatne konsultacije sa ljudima iz struke, a na narednoj sjednici na kojoj se bude raspravljalo ovom Zakonu izložiti ćemo i pokazati na konkretnim primjerima kako se radi o klasičnoj pljački današnjih radnika i budućih penzionera, navodi Žuljević u saopćenju za javnost SDP-a.

On ističe da je federalni budžet u deficitu i da takav ne može biti garant isplate penzija. Najavljuje da će više od 80 amandmana opozicije na ovaj zakonski prijedlog biti ponovljeno “kako bismo svi zajedno napravili najbolji mogući Zakon”.

-Ovo nije tema odnosa pozicije i opozicije, niti smije biti. Ovo je tema širokog društvenog konsenzusa i zajedničkog pristupa u definisanju održivog i dugoročnog modela socijalne solidarnosti i dostojanstvene starosti, zaključuje Žuljević u saopćenju za javnost SDP-a.