Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Žuljević: Prijedlog novog Zakona o PIO je klasična pljačka građana

aner zuljevic

Delegat Socijaldemokratske partije BiH u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Aner Žuljević je na današnjoj press konferenciji u Mostaru govorio o predloženom Zakonu o penzijsko-invalidskom osiguranju (PIO), koji je, evidentno, drastično lošiji od aktuelnog Zakona.

„Fadil Novalić je u svojim nedavnim medijskim nastupima izjavio veliki broj neistina koje se odnose na Zakon o PIO-u. Tim manipulacijama se želi na sve načine progurati ovaj pljačkaški Zakon. Količina laži je srazmjerna šteti koju će izazvati ako bude usvojen.
Jedna od navedenih neistina je da je Vlada premijera Nikšića ostavila dug u PIO-u, što nije istina, jer izvještaj revizije za 2011. godinu navodi kako je SDP-ova Vlada naslijedila dug od 190 miliona KM od ranije vlasti SDA-HDZ, te isti smanjila za 60 miliona KM i u isto vrijeme dva puta povećala penzije”, naveo je Žuljević, te naveo tvrdnju Novalića da se u dvije godine povećao broj penzionera za 25.000, dok zvanična web stranica Zavoda PIO kaže suprotno.

“Treća velika neistina je da se novim zakonom Budžet Federacije, u kojem će završiti i finansijska sredstva od doprinosa, predstavlja kao garant sigurnosti. Sa Budžeta Federacije se ne može više ni kafa platiti, a ne da on bude garancija stabilnosti PIO fonda. Nama je dilema zašto se rukovodstvo Saveza penzionera ponaša na način koji ide direktno na štetu postojećih, ali i budućih penzionera”, zapitao se Žuljević i dodao da se ovdje ne radi o nikakvim reforama PIO sistema, nego se radi o klasičnoj pljački građana.

„Usvajanjem predloženog zakona, u narednih deset godina, Vlada SDA sa premijerom Novalićem će od naroda ukrasti blizu milijardu KM. Stoga još jednom apeliramo na rukovodstvo Saveza penzionera da zajedno s njima od vlasti traže objavljivanje jasnih matematičkih izračuna, kao što je i ona koliku će penziju prema novom zakonu imati današnji radnik koji radi za minimalnu platu.

Više puta smo naveli da prosječna plata u FBiH, koja je kontaminirana visokim platama u javnom sektoru, ne može biti osnov za obračun plate u realnom sektoru. Tražimo od vlade da ovaj zakon povuče, da otvori novi proces pregovora, u koji će se ravnopravno uključiti i penzioneri, kao i sindikati, te svi zainteresirani politički subjekti”, dodao je Žuljević.

Za način kako Novalić iz dana u dan iznosi nove neistine i besmislice Žuljević je kazao da predstavlja pravi politički mobing nad građanima te pozvao SDA da prestane s tom praksom.

„Ova vlada reformu penzijskog sektora zapravo radi u dva koraka. Prvi je smanjiti penzije budućim penzionerima, a onda svoj Zakon poslati na Ustavni sud i očekivati presudu da treba sve penzionere obračunati prema novom Zakonu“, zaključio je Žuljević.