Žuljević: Rasistički istup Dodika potvrđuje pogubnost i naivnost politike SDA i Izetbegovića

aner zuljevic2223

Delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Aner Žuljević smatra rasističkom tvrdnju Milorada Dodika da “BiH sa karakterom konstitutivnih naroda isključivo ovisi o dobrim odnosima na relaciji Hrvata i Srba”.

“Impliciranje da uopće postoji negativan “karakter” kao kolektivna odrednica bilo kojeg naroda, u konkretnom slučaju Bošnjaka, koji se tumači prijetnjom ili faktorom destabilizacije, uz navođenje “prirodnih” saveznika u odnosno na druge, podrazumijeva se “neprirodne”, smatram da predstavlja najgori oblik predrasuda i rasizma.

Posljednja događanja, uključujući tvrdnje Milorada Dodika, najbolji su dokaz pogubnosti i naivnosti politike SDA i Bakira Izetbegovića, usmjerene isticanju etničkog zastupanja i zagovaranja antidržavničkog principa o predstavnicima naroda.

Nažalost, vladajuće stranke Bosnu i Hercegovinu očito ponovno vraćaju u vrijeme kafanskog dogovaranja plemenskih poglavica, umjesto institucionalnog dogovaranja državnika.

Pozivam predstavnike stranaka na vlasti da se, uvažavajući međunarodni pravni subjektivitet države Bosne i Hercegovine kao činjenicu i trajnu kategoriju, konačno počnu ponašati kao predstavnici institucija i nižih administrativno-teritorijalnih jedinica države BiH, a ne kao plemenske poglavice od kojih svaki pokušava utvrditi kako je njegovo pleme više evoluiralo u odnosu na druga dva.

Prihvatanje i jačanje nespornog subjektiviteta države BiH, te bh. identiteta svih njenih građana, uvažavajući njihove druge pojedinačne i kolektivne identitetske odrednice, jedini je način za osiguranje napretka građana naše države, umjesto povratka na ideologije mržnje, suprotstavljanja i negiranja bh. državnosti i pluralnog karaktera društva, koje su rezultirale tragičnim posljedicama u našoj ne tako davnoj prošlosti.

U svjetlu posljednjih dešavanja pozivam Valentina Inzka da konačno postane Visoki predstavnik u skladu sa ustavnom definicijom i obavezama koje obnašanje te funkcije podrazumijeva, te da djelovanjem, a ne “zabrinutošću” reaguje na sve činove kršenja Ustava BiH.

Očekujem od Visokog predstavnika, onda kada to odluči biti, da spriječi usvajanje neustavnog mehanizma koordinacije kojim se derogiraju ovlaštenja države Bosne i Hercegovine, a njen međunarodni subjektivitet prenosi na niže administrativne jedinice“, navodi u svojoj izjavi Žuljević.