Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Žuljević: Rasprodaja državne imovine glavni prioriteti Vlade FBiH

BiH

Aner Žuljević

Aner Žuljević, delegat Socijaldemokratske partije BiH u Domu naroda Parlamenta FBiH, kaže da je sadašnja vlast na samom početku svog rada pokazala da se ne može pohvaliti ozbiljnim radom na provođenju bilo kakvih reformi, te je više nego očigledno kako za takve poteze nemaju dovoljnih kapaciteta.

„Iako smo u SDP-u odlučili da ne komentarišemo rad aktuelne Vlade FBiH prije isteka tradicionalnih stotinu dana rada, netransparentni i štetni potezi stranaka koje čine novu vladu, natjerali su nas, da u cilju zaštite javnog interesa i imovine građana FBIH, počnemo sa kritikama i prije isteka ovog roka.

Vidjeli smo da se Vlada FBiH raspala u prvih dva mjeseca i da, do sada, nije uspjela riješiti nijedan gorući problem u FBiH, osim što su krenuli u rasprodaju državnih kompanija i ušminkavanje djelovanja federalnih institucija kroz njihovo puko integrisanje i funkcionalno obesmišljavanje. Za to vrijeme, problemi građana FBiH se svakim danom gomilaju, sve su češći protesti pred zgradom Vlade FBiH, a ministrima bez parlamentarnog legitimiteta iz reda SDA i HDZ su najbitnija rješavanja kadrovskih križaljki.

Vlada, koja nema većinu u parlamentu, želi dati na prodaju državne kompanije, a da, pritom, taj proces nije ni najavila zastupnicima u Federalnom parlamentu. Jedna trećina podrške zastupnika u parlamentu ne daje legitimitet nikome da donosi bilo kakve strateške odluke, kao što je prodaja državnog kapitala u državnim firmama.

Takvi potezi su očigledno vođeni ličnim interesima partijskih pojedinaca, politički neodgovorni, zakonski upitni i drastično se razlikuju od mandata Vlade FBiH u čijem radu je učestvovao SDP BiH i koja je tada sve strateške odluke usmjeravala prema Parlamentu i konačan sud o njima je davao Parlament.
S obzirom da se radi o imovini svih građana Federacije BiH, pogotovo u situaciji kad imamo manjinsku vladu, o ovim odlukama svoj konačan stav moraju dati zastupnici u Federalnom parlamentu.

Osim članova Vlade FBiH i Vijeća ministara BiH, još niko zvanično nije vidio šta sadrži famozna, očigledno tajna, Reformska agenda. SDP BiH podržava sve ono što proizilazi iz teksta britansko-njemačke Inicijative, ali je jako neozibljno od sadašnje vladajuće koalicije na federalnom i državnom nivou da Reformsku agendu nije predočila, prije svega javnosti, pa i ostalim parlamentarnim strankama“, smatra Žuljević.