Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Žuljević: SDP će podržati oporezivanje kladionica, a ne građana FBiH

aner zuljevic

Izmjene Zakona o igrama na sreću ponovo su podijelile vladajuću koaliciju u FBiH. Sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH na kojoj se u četvrtak trebalo raspravljati o ovom zakonu prekinuta je zbog neslaganja na relaciji SDA i HDZ.

Međutim, ovaj put su iz SDA krivicu za neusvajanje ovog zakona adresirali opozicionim strankama koje nisu željele podržati donošenje ovog zakona po hitnom postupku.

Delegat SDP-a u Domu naroda Aner Žuljević kaže za Fokus.ba da bi SDA morala objasniti javnosti zašto već dva mjeseca otkazivanjem sjednica i raznim manipulacijma ne dozvoljava da se razmatra i usvoji zakon o igrama na sreću.

„Nama je žao sto je SDA na zakonodavno-pravnoj komisiji glasala suprotno odluci Ustavnog suda FBiH koja je vrlo jasno definisala šta su uslovi koje jedan zakon mora ispuniti da bi išao u hitni postupak. U vremenu kada SNSD osporava odluke Ustavnog suda BiH, nije nam jasno zašto SDA svojim glasanjem na zakonodavnoj komisiji podržava destruktivnu politiku SNSD-a“, kaže Žuljević.

On podsjeća da nedavna podrška delegata SDA izboru potpredsjednika Doma naroda FBiH Dragi Puzigači iz SNSD-a u stvari „pokazuje kako se ipak nije radilo o jednokratnom, već strateškom referendumskom savezu“.

„Danas je svima više nego jasno kako je zakon o igrama na sreću ustvari paravan SDA i HDZ za novu privatizacijsku pljačku koja se odvija putem berze. SDA umjesto lažnog moralisanja prije svega ima obavezu da zaustavi svoje kadrove u pljačkaškom privatizacijskom pohodu koji je počeo Fabrikom duhana Sarajevo. Što se tiče SDP-a mi i dalje čekamo sjednicu Doma naroda, gdje ćemo konačno izmjeniti zakon o igrama na sreću i oporezivati kladionice, a ne igrače/građane FBiH kako je to predloženo u prijedlogu SDA“, rekao je Žuljević.