Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Žuljević: Zašto je FUP-u odobren milion za prisluškivanje?

prisluskivanje

Članovi Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine i Parlamenta Federacije BiH Aner Žuljević i Elvir Karajbić kazali su na pres-konferenciji da se Federalna vlada ponijela neodgovorno  ostavljajući šest dana, umjesto najmanje deset, za upoznavanje parlamentaraca, u ovom slučaju članova Doma naroda, o Prijedlogu budžeta Federacije za iduću godinu.

Žuljević, delegat u Domu naroda, dodaje da je Prijedlog budžeta dobio sinoć u elektronskoj formi i da do danas popodne treba najaviti eventualne amandmane.

Anerz34

Aner Žuljević

„Buždet je predizborni“, tvrde obojica, jer su povećane planirane novčane stavke za urede parlamentarnog rukovodstva i predsjednika FBiH te u nekim dijelovima budžeta gdje o utrošku odlučuju ministri kao pojedinci.

Ipak nas je najviše iznenadio planirani milion KM Federalnoj upravi policije za određene istražne radnje, prisluškivanje. Zašto kupuju nove prislušne uređaje i koga namjeravaju prisluškivati – problematizira Aner Žuljević.

Gotovo 11 miliona KM je po njegovim riječima namijenjeno za kupovinu „nekih nekretnina“, što smatra Vladinim pokušajem da spasi „svoje privrednike“ od nekad kupljenih nekretnina s kojima oni sada ne znaju šta činiti.

– Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine hodaju po svijetu dok zemlja gori – digresija je kojom je obraćanje na pres-konferenciji započeo Elvir Karajbić, a odmah zatim prešao na ocjenu budžeta.

Po njegovim riječima, Vlada krši zakonodavstvo o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala time što je (iz budžeta) jasno da se za 11 smanjuje broj izvršilaca u institucijama koje treba da se bore s tim pojavama, u tužilaštvu devet.

Budžetska stavka za kulturu, izdavaštvo, kinematografiju, bibliotečku djelatnost je smanjena, dok u  predloženom zakonu o izvršenju budžeta nema analitike pa će Vlada trošiti kako hoće, zaključuje ovaj SDP-ov poslanik u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta.