Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

jasan stav

Zvaničnici EU ne znaju ništa o non-paperu i poručuju: Nema prekrajanja granica!

brisel

Peter Stano, portparol Evropske unije je novinarima izjavio da su briselski zvaničnici obavješteni o pisanju medija ali da “nije poznato da postoji takav papir”

Zvaničnici Evropske unije (EU) rekli su da nisu upoznati o postojanju non-papera kojeg je navodno uputila Slovenija a u kojem se poručuje da raspad Jugoslavije nije okončan.

Peter Stano, portparol Evropske unije je novinarima izjavio da su briselski zvaničnici obavješteni o pisanju medija ali da “nije poznato da postoji takav papir”.

“Definitivno nismo dobili niti vidjeli, niti smo upoznati oko tog papira, stoga nećemo komentarisati pretpostavljenu temu sadržaja ovog dokumenta”, izjavio je Stano.

Portali u Bosni i Hercegovini su u ponedeljak, 12. aprila objavili vest o postojanju takozvanog non-papera koji je navodno, slovenački premijer Janez Janša nedavno predao predsjedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu (Charl Michel).

Prema pisanjima sarajevskih portala, navodno u ovom non-paperu se spominje prekrajanje granice Srbije i Kosova, te se predviđa mogućnost otcjepljenja entiteta Republika Srpska, pripajanje dijelova Crne Gore i Sjeverne Makedonije s albanskom većinom Albaniji, te priključenje zapadne Hercegovine Hrvatskoj.

Iz kabineta predsjednika Evropskog saveta je novinarima rečeno da “ne mogu potvrditi da su primili takav papir”.

Slovenački premijer Janez Janša se u više navrata oglasio putem Twittera oko ovog ali nije precizno potvrdio niti negirao tvrdnje o postojanju non-papera.

U ponedjeljak uveče on je naveo da se radi o radnjama koje imaju za cilja “da naškode Sloveniji u EU”.

Predstavnici za štampu u sedištu EU su međutim odbacili ideju da se uopšte može raspravljati o promjeni granica na teritoriji bivše Jugoslavije.

“Kada su u pitanju granice, stav EU je jasan: nema šta da se mijenja”, podvukao je Peter Stano.

On je dodao da svi treba da rade na procesu regionalne saradnje i pomirenja, jer je ideja i logika pristupnog procesa pokušati riješiti sva pitanja između zemalja “a koja ne prelaze u opasnu zonu” i koja se pridržavaju zakona i principa EU.