Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zvaničnici iz BiH i Srbije posjetili gradilište mosta Bratoljub

bratoljub – most

Predstavnici Bosne i Hercegovine i Republike Srbije danas su posjetili gradilište mosta Bratoljub, koji bi trebao premostiti rijeku Drinu i povezati Bratunac sa Ljubovijom. Vrijednost projekta je oko 13 miliona eura, a završetak radova predviđa se u septembru ove godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Izgradnja mosta trebala bi skratiti put robe za najmanje 80 kilometara, te napraviti najkraću vezu sa Koridorom 11 i Lukom Bar. Od početka radova u oktobru 2015. do sada završene su više od dvije trećine posla, a najzahtjevniji dio bio je premošćavanje Drine.

Kada se završi, most preko kojeg dnevno pređe i do 5.000 ljudi, trebao bi biti dužine 227 i širine 14 metara. Planirano je da ima dvije saobraćajne trake i pješačko-biciklističku stazu s obje strane.

“Pameti nam treba danas više nego ikada i treba nam mnogo onih inženjerskih mozgova koji mogu da prepoznaju sve tačke koje treba premostiti, povezati, spojiti i učiniti privlačnim za život i rad. I Ljuboviji i Bratuncu potreban je rad. Srbiji, Srpskoj i Bosni i Hercegovini potreban je rad“, poručio je Aleksandar Vučić, premijer Vlade Republike Srbije.

Govoreći o značaju mosta za lokalno stanovništvo i privredu, Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska, zahvalio se svima koji su uzeli učešće u realizaciji ovog važnog projekta.

“Ovdje smo da svjedočimo velikom uspjehu koji je urađen i ono što je važno za nas koji se bavimo važnim i odgovornim državnim poslovima je šta ostavljamo iza sebe. Ova generacija političara Srbije i Republike Srpske ostavlja ovaj most kao dokaz da nismo dane provodili u beznađu, nego smo radili i izgradili most koji je ovu mitsku rijeku spojio na briljantan i za ove ljude ovdje veoma važan način“, naveo je Dodik.

Obilasku mosta na rijeci Drini prisustvovali su i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, ministar prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine Ismir Jusko, ministrica građevinarstva, prometa i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović, kao i premijerka bh. entiteta RS Željka Cvijanović.

Projekt ukupne vrijednosti nešto veće od 13 miliona eura finansiraju zajedno Federacija Bosne i Hercegovine, Republika Srbija i manjim dijelom Republika Srpska. Najveći dio sredstava izdvojila je FBiH i to 7,4 miliona eura. Srbija učestvuje sa 5,5 miliona eura, dok RS izdvaja 335 hiljada eura.