Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

vijeće evropske unije

Zvanično: BiH stavljena na listu zemalja za koje treba ukinuti ograničenja pri putovanju u EU

U istoj obavijesti je napomenuto kako “U kategoriji entiteta i teritorijalnih vlasti koje barem jedna država članica ne priznaje kao države, trebalo bi postupno ukidati ograničenja putovanja za Tajvan i Kosovo”

Nakon što je jučer Radio Slobodna Evropa objavio vijest, pozivajući se na diplomatske izvore, da je Bosna i Hercegovina od strane Vijeća Evropske Unije skinuta sa liste rizičnih zemalja kada je COVID 19 u pitanju, danas je stigla i zvanična potvrda te vijesti.

Naime, Vijeće Evropske Unije je na svojoj zvaničnoj stranici objavilo “Informacije za putnike iz trećih zemalja u EU”.

U toj informaciji se prije popisa zemalja za koja se trebaju ukinuti ograničenja prilikom putovanja u EU, kaže se:

“Vijeće je 1. jula 2021. ažuriralo popis trećih zemalja za koje bi trebalo ukinuti ograničenja putovanja zbog COVID-19.”

Taj popis uključuje, između ostalih, i Bosnu i Hercegovinu, uz čije ime stoji oznaka da je u pitanju novododana zemlja za čije građane bi trebalo ukinuti restrikcije.

Novi popis uključuje; Armeniju, Azerbejdžan, Bosnu i Hercegovinu, Brunei Darussalam, Kanadu, Jordan, Crnu Goru, Katar, Moldaviju i Saudijsku Arabiju.

Ograničenja putovanja također treba postupno ukidati za dvije posebne administrativne regije Hong Kong i Macao, stoji u obavijesti.

Također, u istoj obavijesti je napomenuto kako “U kategoriji entiteta i teritorijalnih vlasti koje barem jedna država članica ne priznaje kao države, trebalo bi postupno ukidati ograničenja putovanja za Tajvan i Kosovo”.