Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zvizdić: Akcize potrebno usvojiti kako bi se počele graditi ceste

BiH

zvizdic mektic

U Bosni i Hercegovini zabilježen je rast stranih investicija. Za prvih pet mjeseci ove godine to je nešto više od 400 miliona konvertibilnih maraka što je za 66 posto više nego u istom periodu prošle godine, izjavio je danas predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić nakon sjednice Vijeća ministara BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Govorio je i o Upitniku Evropske komisije poručivši da u posljednjih par mjeseci sva tijela mehanizma koordinacije funkcionišu u skladu s predviđenim procedurama.

“Poslije određenog perioda blokada i opstrukcija, moram kazati da u posljednjih par mjeseci sva tijela mehanizma koordinacije funkcionišu u skladu s predviđenim procedurama. U ovom trenutku imamo definirane odgovore za oko 17 poglavlja iz Upitnika Evropske komisije za BiH što predstavlja nešto manje u ovome momentu od 50 posto od ukupnog broja pitanja ili između 6.000 i 7.000 stranica pripremljenih jedinstvenih odgovora koji će se u narednih dan ili dva početi i prevoditi. To je prva faza prevoda našeg Upitnika”, pojasnio je Zvizdić.

Dok traje prevođenje, naglasio je, bit će pripremljeni i odgovori za ostala poglavlja unutar Upitnika. Očekuje da neće biti veliki broj neusaglašenih pitanja unutar radnih grupa.

“Ono što je važno jeste da su odgovori sada verificirani od strane svih nivoa vlasti, da imamo izabrane prevodioce, njih je 143, i da će prevod tih odgovora krenuti za par dana. Dalje, ostajemo vezani za optimizam koji iskazujemo da ćemo do kraja ove godine pripremljeni i prevedeni Upitnik uputiti dalje ka Briselu na konačno odlučivanje u vezi sa našim kandidatskim statusom”, poručio je Zvizdić.

Kako je kazao, pokušavaju dostići kašnjenje koje su imali u proteklom vremenu.

Zvizdić je izjavio da su danas raspravljali i o Zakonu o osiguranju depozita u bankama BiH kao i o izmjenama i dopunama Zakona o radu u institucijama BiH. Važno je, naglasio je, istaći, da su danas usvojili i Strategiju za borbu protiv organizovanog kriminala za period 2017-2020., čime je zaokružen paket strategija.

Primili su, izjavio je Zvizdić, i par materijala koji govore o pozitivnim trendovima u BiH, kada su u pitanju direktne strane investicije.

“Od oktobra prošle godine u svakom kvartalu rastu direktne strane investicije što pokazuje kada možemo govoriti o miru i stabilnosti unutar BiH da takva situacija privlači strane investicije. Kada govorimo o mogućim referendumima, onda imamo značajan pad stranih investicija. Dakle, sada imamo rast stranih investicija, zapravo za prvih pet mjeseci ove godine to je nešto više od 400 miliona KM što je za 66 posto više nego u istom periodu prošle godine”, poručio je Zvizdić.

Ako nastavimo provoditi reforme, ocijenio je, da možemo očekivati povećani rast i domaćih i stranih investicija.

Govoreći o Zakonu o akcizama, Zvizdić je kazao da je to izuzetno važno pitanje i smatra da izmjene i dopune Zakona o akcizama treba usvojiti, da je to neophodan instrument da bi se pokrenule investicije u cestogradnji u BiH.

Predsjedavajući Vijeća ministara je govorio i o izgradnji brze ceste Sarajevo – Beograd istakavši kako u BiH trenutno nije postignut dogovor o jedinstvenoj trasi.

“Turska jeste zainteresovana da učestvuje u realizaciji jednog važnog projekta koji bi povezao Beograd i Sarajevo, ali da od strane BiH i Srbije očekuje da se dogovori jedna jedinstvena trasa i da se ta jedinstvena trasa prezentira turskoj strani. Mi u ovom trenutku nemamo takav dogovor, nije postignut takav dogovor na nivou BiH. Kao što znate postoje tri trase, u konačnici ustvari postoje dva pravca, povezivanje preko Goražda i Višegrada i preko Tuzle, Brčkog i Bijeljine”, podsjetio je Zvizdić.

Ocijenio je da ovaj put moraju postići konsenzus, dogovor unutar BiH. Zvizdić je izjavio da čim iz Federacije predlože jednu trasu iz RS-a dobiju drugu.

“Ljudi se moraju vratiti u realnost i početi razmišljati o interesima BiH. Kada se određuje takav pravac, onda se mora znati koliko stanovnika živi na tom području kroz koji će proći takva putna komunikacija, da li povezuje ozbiljna regionalna sjedišta…Nastavljamo razgovarati”, pojasnio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.