Zvizdić: Aktiviranje MAP-a do kraja godine

Zvizdic-Stoltenberg

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić očekuje da bi BiH do kraja ove godine mogla dobiti aktivaciju Akcionog plana za članstvo (MAP) u NATO-u. Zvizdić svoj optimizam temelji na činjenici da je većina uvjeta za ovaj proces ispunjena, a računa i na to da su svi akteri koji su u BiH dužni ispuniti svoje obaveze na ovom putu svjesni značaja članstva BiH u Savezu.

Zvizdić u izjavi za ” Avaz” ističe da u fazi ispunjenja talinskih uvjeta za aktivaciju MAP-a nije potrebno zakazivanje nekog posebnog samita NATO-a, ali da se neka vrsta sastanka na kojem bi se trebalo govoriti o deblokadi bh. puta ka NATO-u očekuje krajem godine.

– Kada BiH dokaže kredibilnost provedbe tih uvjeta, to na neki način znači da se aktivacija MAP-a može desiti na bilo kojem sastanku ministara članica NATO-a – kaže Zvizdić.

On ističe da pitanje daljnjeg napretka ka NATO-u za BiH ima dodatnu i specifičnu težinu u odnosu na sve ostale zemlje koje su ranije postalečlanice Saveza.

– Svaki daljnji korak ka NATO-u u svom reciprocitetu ima otklanjanje aspiracija ili bilo kakvih ideja koje na bilo koji način mogu ugroziti teritorijalni integritet i suverenitet BiH. Zato je aktivacija MAP-a izuzetno važna poruka u ovom momentu kada se BiH nalazi u istinskom euroatlantskom zamahu i dinamiziranim aktivnostima evropskih integracija. Ta aktivacija MAP-a bila bi jedna snažna podrška za daljnji nastavak puta BiH u tom smjeru – kaže Zvizdić.

Govoreći o procesu knjiženja vojnih lokacija s entiteta na državu, što je glavni uvjet za aktivaciju MAP-a, Zvizdić kaže da nakon izbora očekuje snažniju dinamiku na ovom planu te ističe da, osim političkih opstrukcija u ovom procesu, postoje i oni u smislu kompletiranja potrebne dokumentacije da bi došlo do knjiženjaodređene lokacije.

– Do sada su 24 lokacije uknjižene, a 19 ih je u nekoj od faza procesa knjiženja, od čega 15 na teritoriji FBiH, a četiri u RS. Ne treba zaboraviti da je ovo Vijeće ministara naslijedilo samo šest uknjiženih lokacija, a da ih za 15-16 mjeseci imamo već 24. To je jedna dobra dinamika i očekujemo i da će takvi napori biti prepoznati i uradit ćemo sve da do kraja godine dođe do aktivacije MAP-a – navodi on u izjavi za “Avaz”.