Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zvizdić: BiH do kraja godine podnosi aplikaciju za članstvo u EU

BiH

German Chancellor Angela Merkel in Sarajevo

– Posjeta njemačke kancelarke Angele Merkel najvažnija je posjeta koju je Bosna i Hercegovina mogla da ima u ovom trenutku – kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić nakon sastanka s Merkel održanog danas u Sarajevu.

Posjetu je ocijenio izuzetno konstruktivnom, pozitivnom i ohrabrujućom za BiH.

Informirao je Merkel o četiri ključna prioriteta koja u ovom trenutku realizira Vijeće ministara, a to su sve faze procesa evropskih integracija i problemi koji ih prate, zatim ekonomska reforma i projekti razvoja BiH, vladavina prava te regionalna i dobrosusjedska saradnja na području zapadnog Balkana.

Pojasnio je da je u sferi ekonomije informirao Merkel o projektima koje je BiH kandidirala u sklopu Berlinske konferencije, a njemačka kancelarka je, kako je rekao, iskazala veliko zadovoljstvo načinom na koji su projekti pripremljeni te dala punu podršku koja će biti konkretizovana na sastanku u Beču 27. augusta.

Na sastanku je, kaže, obrazložio Merkel da se radi o pet ključnih projekata iz oblasti putne infrastrukture koji obuhvataju autoput, željezničku infrastrukturu, vodni i zračni transport te Jadransko – jonski autoput, koji bi jednim dijelom trebalo da prolazi kroz BiH.

Također su spomenuli i pitanje detašmana gdje su se složili da je potrebna promjena pristupa Njemačke i Evropske unije (EU) te je, napominje Zvizdić, dogovoreno da predstavnici Vijeća ministara BiH i Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH uskoro posjete Ministarstvo za rad i ekonomiju Njemačke, gdje će dogovoriti načine na koje bh. radna snaga može dobiti sezonsko zaposlenje u Njemačkoj.

[quote_center]- Poruke koje smo dobili jesu da je naša evropska perspektiva potpuno izvjesna, ali da mi moramo raditi svoj dio posla[/quote_center]

Osim navedenog, razgovarano je i o finansiranju malih i srednjih preduzeća u oblasti poljoprivrede, energetike, metalne i drvne industrije, turizma i informacionih tehnologija. Merkel je sve projekte, naglašava Zvizdić, ocijenila konkretnim i realnim te iskazala spremnost i zainteresiranost da pomogne BiH.

Na pres-konferenciji izrazio je i očekivanje da će ekonomska reformska agenda biti potpisana u što skorijem roku, jer to će, kako je istakao, donijeti mnogo kvalitetnije poslovno okruženje u BiH.

– Par pitanja se još uvijek usaglašava, ali mislim da će to biti završeno u narednih nekoliko dana – kazao je Zvizdić.

U pogledu evropskih integracija, predočio je Merkelovoj plan po kojem bi BiH trebala da podnese aplikaciju za članstvo u EU do kraja ove godine, što bi značilo da bi u 2017. godini mogla dobiti kandidatski status.

Na današnjem sastanku također je usaglašeno da je i dalje potrebno raditi na jačanju dobrosusjedskih odnosa kojim BiH, kako je rekao, ostaje privržena, a posebno ideji da se u jesen ove godine održi zajednička sjednica vlada BiH i Republike Srbije, koja može donijeti iskorak u razvoju budućih odnosa.

– Poruke koje smo dobili jesu da je naša evropska perspektiva potpuno izvjesna, ali da mi moramo raditi svoj dio posla – istakao je Zvizdić i pozvao sve nivoe vlasti u BiH da prihvate reformsku agendu, pokažu potpunu spremnost da pokrenu reforme i nastave s realizacijom projekata koji znače ubrzan put BiH ka članstvu u EU.

Zaključio je da je današnja posjeta njemačke kancelarke dodatni poticaj, ne samo Vijeću ministara, već svim strukturama vlasti u BiH te da će se vrlo brzo osjetiti njeni pozitivni aspekti.