Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zvizdić: BiH još uvijek ima veliki problem s minama

denis zvizdic34

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić posjetio je danas Federalnu upravu civilne zaštite – Sektor za organizaciju deminiranja i uništavanja NUS-a u Azićima gdje se u razgovoru s direktorom FUCZ Fahrudinom Solakom i deminerima upoznao s njihovim radom i budućim aktivnostima.

Zvizdić je izjavio Feni da je povod njegove posjete Međunarodni dan borbe protiv mina, s obzirom na činjenicu da BiH zbog svoje prošlosti još uvijek ima veliki problem s minama.

Po njegovim riječima, više od 1.000 kvadratnih kilometara naše zemlje nije u potpunosti očišćeno od mina ili nije u potpunosti sigurno.

– Danas sam imao želju i potrebu da posjetim Federalnu upravu, ali posebno da razgovaram s ljudima i ženama koji rade jedan od najopasnijih poslova na svijetu. Dakle, da razgovaram s deminerima, da im damo punu podšku u njihovom zaista zahtjevnom, složenom stručnom, profesionalnom radu i da vidimo na koji način država može utjecati, odnosno koji su to modeli pomoći kako bi ubrzali procese i preostali dio teritorije BiH što prije očistili od mina i učinili sigurnom za korištenje lokalnom stanovištvu – istaknuo je Zvizdić.

Napomenuo je da nije riječ samo o deminerskom timu, nego da imaju puno različitih timova za spašavanje i za pomoć ljudima u svim oblicima i svim vrstama prirodnih i drugih nepogoda i nesreća koje mogu zadesiti stanovništvo ili državu.

– Zaista je riječ o dosta složenim aktivnostim koje moraju imati jednu kvalitetnu koordinaciju na nivu čitave BiH. To je pravac u kojem ćemo ići, na čemu ćemo raditi, a to je jedna kvalitetna koordinacija koja je neophodna kada dolazi do prirodnih nesreća, da se one unaprijed najavljuju i da se može prevetnivno djelovati – smatra Zvizdić.

Podsjetio je da smo takvu situaciju imali prilikom poplava u BiH prije par godina, dodajući da je to ustvari dobar primjer „na bazi koga možemo izgraditi jedan kvalitetan model dobre saradnje i koordinacije“.

Kaže da je poželio uspješan rad, djelovanje, kompletnom timu, jer rade jedan vrlo ozbiljan i odgovoran posao.

– Nadam se da ćemo u nekom kondenzovanom vremenskom periodu završiti, prije svega, posao sa deminiranjem BiH – kazao je Zvizdić.

Direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak je izjavio Feni da su on i njegove kolege iz FUCZ razgovarali s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem o radu civilne zaštite u FBiH, o aktivnostima i problemima s kojima se sureću.

– Svakako nas raduje i njegovo interesovanje za naš rad, vidimo i da prati, da je zadovoljan svim onim što smo do sada uradili – kazao je Solak, dodajući da su ga upoznali i s nekim idejama i projektima koje su pokrenuli.

Po njegovim riječima, u budućnosti su planirali neke zajedničke projekte.

– Saradnja koja je na nivou državnih institucija je na zavidnom nivou i dalje ćemo tako nastaviti da učestvujemo zajedno i sa drugim institucijama unutar BiH na određenim međunarodnim projektima – kazao je Solak.

On je podsjetio da se 4. april obilježava kao Međunarodni dan borbe protiv mina, naglašavajući da je BiH jedna od najzagađenijih zemalja minama u svijetu.