predsjedavajući pdpsbih

Zvizdić: BiH nije “savezna država”, niti “sastavljena država”

denis zvizdic
Foto: Hazim Aljović/FENA
Denis Zvizdić

Naglasio je da Bosna i Hercegovina nije “savezna država”, niti “sastavljena država”, nego je BiH međunarodno priznata i samostalna država

Otkako je Ustavni sud Bosne i Hercegovine sintagmu “zajedničke institucije” proglasio neustavnom i nedozvoljenom, antidržavni orijentirani političari, pa čak i pojedini predstavnici međunarodne zajednice, počinju koristiti još jednu antiustavnu sintagmu “savezna država”, upozorio je danas predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić.

– Namjera bosnofobičnih političara iz bh. entiteta RS je jasna, a kada su u pitanju predstavnici međunarodne zajednice, nadam se da je riječ o lapsusu. Ako nije lapsus linguae, onda upozoravam da se takva sintagma odmah prestane koristiti – napisao je Zvizdić na zvaničnom Facebook profilu.

Naglasio je da Bosna i Hercegovina nije “savezna država”, niti “sastavljena država”, nego je BiH međunarodno priznata i samostalna država sa svojim teritorijalnim integritetom, suverenitetom, političkom nezavisnošću i međunarodnopravnim subjektivitetom.

“Izjednačavanje krivice”

– Imajući u vidu raniju praksu međunarodne zajednice u ‘izjednačavanju krivice i pravljenju vještačke ravnoteže’, a što je često bilo u suprotnosti sa načelima međunarodnog i domaćeg zakonodavstva, pozivam Ured visokog predstavnika (OHR) da ne primjenjuje taj i takav princip u procesu rješavanja pitanja državne imovine, i da zakon o državnoj imovini ne povezuje sa bilo kojim drugim pitanjem, posebno ne u smislu bilo kakve političke trgovine ili trulih kompromisa u cilju pravljenja antiustavnih, protuzakonitih i neodrživih ‘ravnoteža'” – kazao je Zvizdić.

Napomenuo je da državna imovina, u skladu sa Sporazumom o sukcesiji i odlukama Ustavnog suda BiH, pripada državi BiH, da se nižim nivoima vlasti može dati na korištenje, može biti osnova za investiciona ulaganja, ali o vlasništvu može odlučivati samo Parlamentarna skupština BiH te bi svako drugo rješenje bilo u suprotnosti s pravnom praksom demokratskih država.