Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zvizdić članovima PSBiH predstavio reformsku agendu

zvizdic dom naroda

Zajednička komisija za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine primila je k znanju sadržaj reformske agende za Bosnu i Hercegovinu, koju su usvojili Vijeće ministara BIH i dvije entitetske vlade, javlja Anadolu Agency (AA).

O sadržaju reformske agende, čije je usvajanje i provođenje jedan od preduslova da bi BiH podnijela kredibilnu aplikaciju za status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji (EU), članove Zajedničke komisije za evropske integracije upoznao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Članovi Zajedničke komisije upoznali su se i sa obavezama naše države nakon što je 1. juna ove godine na snagu stupio Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između EU i BiH, o čemu su izvještaj podnijeli predstavnici Direkcije za evropske integracije BiH.

Naglašeno je da stupanje na snagu SSP-a predstavlja značajan iskorak u odnosima BiH i EU, posebno na planu uspostavljanja direktnog političkog dijaloga organa EU i organa zakonodavne i izvršne vlasti BiH.

Istaknuto je, takođe, da Komisija za evropske integracije radi na formiranju Odbora za stabilizaciju i pridruživanje, kao instrumenta dijaloga Parlamentarne skupštine BiH i Evropskog parlamenta.

Razmatrane su i poslovničke mogućnosti rada i djelovanja Zajedničke komisije za evropske integracije.

S tim u vezi, predsjedavajući Zajedničke komisije najavio je da će ova komisija do kraja godine održati i niz tematskih sjednica i okruglih stolova o evropskim integracijama, uz učešće svih organizacija u BiH koje se bave tim pitanjem.