Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zvizdić: Dan RS-a nije prihvatljiv za sve stanovnike tog bh. entiteta

zvizdic

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić kazao je večeras u Sarajevu da 9. januar – Dan Republike Srpske nije prihvatljiv za sve stanovnike ovog bh. entiteta.

– Zbog toga se treba naći datum koji bi bio jednostavno prihvatljiv za sve građane RS-a, jer je u ovom trenutku riječ o jednostranom pristupu – pojasnio je.

Smatra da su 1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine i 9. januar – Dan RS-a dva različita procesa, jer je 1. marta BiH uradila ono što su uradile sve druge republike bivše Jugoslavije, a da je 9. januar dan kada je jedan dio BiH htio proglasiti jednostrano ocijepljene.

– To je datum poslije čega se dogodilo ono čemu smo svi svjedočili i toga moramo biti svjesni. To je stav koji ostaje nepromijenjen – zaključio je Zvidzić.

Član Predsjedništva BiH Mladena Ivanića kazao je da čelnici Srbije imaju pravo da prisustvuju proslavi Dana RS-a zbog posebnih veza.

– Srbi će slaviti 9. januar istakao kao što građani Federacije BiH slave 1. mart, iako se taj dan nama ne sviđa, ali mi ih ne osporavamo – pojasnio je.

Predsjednik Srpske demokratske stranke te zastupnik Predstavničkog doma PS BiH Mladen Bosić kazao je da se Dan RS-a proslavlja pod pritiskom te da ima još veći značaj nego što je imao ranijih godina.

Zvizdić je kazao večeras u Sarajevu da će aplikacija za članstvo BiH u EU biti podnesena u narednih par mjeseci, ali da se svakako neće čekati kraj predsjedavanja Holandije Evropskom unijom.

– Da li će taj rok biti produžen za 15 dana nije toliko važno koliko je važno da pripremimo aplikaciju na takav način da ona bude odmah razmatrana i usvojena – poručio je.

Naglasio je da su trgovinske povlastice jedno, a da je prilagodba Sporazuma za stabilizaciju i pridruživanje drugo, ali da oba procesa mogu imati negativne posljedice na stanje privrede i poljoprivrede u BiH.

– U ovom trenutku smo orijentirani da postignemo dogovor s Evropskom komisijom i da taj dogovor bude zadovoljavajući i za BiH i za EU – naglasio je Zvizdić.