Zvizdić i Hahn nakon sastanka: Očekujemo sveobuhvatne i usaglašene odgovore

BiH

hahn-zvizdic

Upitnik Evropske komisije na koji vlasti Bosne i Hercegovine imaju rok od šest mjeseci da daju odgovore kako bi Evropska komisija ušla u proces odlučivanja o dodjeli statusa kandidata za Bosnu i Hercegovinu ima više od 3.200 pitanja i sastoji se od 33 poglavlja, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić nakon sastanka sa komesarom za susjedsku politiku i proširenje Evropske unije Johanesom Hahnom, javlja Anadolu Agency (AA).

“Upitnik predstavlja do sada najsveobuhvatniji, najsloženiji, najkompleksniji zadatak koji stoji pred institucijama BiH”, poručio je Zvizdić koji je pozdravio Hahna koji je, kako je kazao, iskreni prijatelj BiH.

“Dobivanje Upitnika za nas predstavlja jedan od najvažnijih datuma u dosadašnjem procesu”, istakao je Zvizdić. Kako je kazao, prošli smo vrlo ozbiljan put do dobivanja ovog Upitnika.

Upitnik, naglasio je Zvizdić, predstavlja ključni preduvjet za dobivanje kandidatskog statusa. Prema njegovim riječima, ne postoji nikakvi dodatni uvjetu koje je pred BiH postavila i EK.

Dodao je da će i dalje vrlo odgovorno, uporno raditi na svim projektima. Odgovore će pripremati institucije na svim nivoima vlasti.

Hahn je kazao da cijeli ovaj proces može donijeti promjenu u BiH te da je to proces koji donosi benefite građanima ove zemlje. Potvrdio je da se pred BiH nalazi 3.242 pitanja u Upitniku.

Bosna i Hercegovina je 15. februara podnijela aplikaciju za članstvo u EU, koju je Evropska komisija prihvatila i u septembru odlučila da BiH dostavi Upitnik kao narednu fazu koja očekuje BiH na putu kandidacijskog statusa za EU.

Upitnik Evropske komisije za pripremu mišljenja o zahtjevu za članstvo je analitički instrument politike proširenja EU kojeg Evropska komisija koristi kako bi ocijenila spremnost države koja je podnijela zahtjev za članstvo da stekne status kandidata i otvori pregovore o pristupanju sa EU, o čemu najzad odlučuje Vijeće EU i Evropsko vijeće.

Upitnik sadrži detaljnu listu pitanja koja svojom strukturom prati strukturu kriterija za članstvo u EU, a cilj je da se kroz odgovore napravi sveobuhvatan uvid u politički, pravni, društveni, ekonomski i administrativni sistem države koja je podnijela zahtjev za članstvo u EU, te ocijeni njegova kompatibilnost sa sistemom i vrijednostima koje egzistiraju u EU i državama članicama EU. Evropska komisija dostavlja upitnik nakon što država koja želi pristupiti EU podnese zahtjev za članstvo u EU Vijeću EU, te pošto Vijeće EU pozove Evropsku komisiju da pripremi mišljenje o zahtjevu za članstvo.

Nalazi do kojih Evropska komisija dođe prilikom analize odgovora na pitanja iz upitnika bit će sadržani u mišljenju o zahtjevu za članstvo čiji je ključni sadržaj preporuka Evropske komisije Vijeću EU o dodjeljivanju statusa kandidata državi koja je podnijela zahtjev za članstvo te otvaranju pregovora, na čemu će i Vijeće EU temeljiti svoju odluku.

Uz odgovore na pitanja potrebno je dostaviti i prevode na engleski jezik važećih propisa u različitim oblastima, što ukazuje na važnost Upitnika i njegovu analitičku dimenziju.