Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zvizdić i Schulz: Prioriteti ekonomski razvoj i zapošljavanje mladih

zvizdic-shulz111

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić primio je danas u Sarajevu predsjednika Evropskog parlamenta Martina Schulza s kojim je razgovarao o aktuelnoj ekonomskoj i političkoj situaciji u BiH.

Predsjedavajući Zvizdić je upoznao predsjednika Schulza o aktivnostima Vijeća ministara na ubrzavanju evropskog puta BiH. Istaknuo je da je već usvojena reformska agenda, a da je na današnjoj sjednici Vijeće ministara usvojilo Okvirne prometne politike BiH za period od 2015. do 2030. godine, kojom se želi stvoriti ekonomičan i efikasan prometni sistem usklađen sa standardima EU i pravilima WTO-a, a čime se za BiH otvara mogućnost finansiranja izgradnje infrastrukturalnih projekata kroz IPA II fondove.

Predsjednik Schulz je rekao da je Bosna i Hercegovina dio Evrope i da je njeno mjesto u EU. Naglasio je da je EU posvećena stabilnosti BiH, kao temelja stabilnosti regije, kroz ekonomski rast i zapošljavanje mladih.

Naglasio je da je to najbolji način za prevenciju bilo kakve radikalizacije i destabilizacije, saopćila je Služba za informiranje Vijeća ministara BiH.

Predsjedavajući Zvizdić je naglasio da Vijeće ministara ostaje posvećeno EU integracijama, razvoju ekonomije, vladavini prava i što skorijoj aktivaciji MAP-a za NATO.

Dodao je da, ako se nastavi raditi ovom dinamikom, očekuje kredibilnu aplikaciju BiH za članstvo u EU krajem ove ili početkom naredne godine.

– Prioritet su nam ekonomski razvoj i zapošljavanje mladih, a shvatamo da bez stabilnosti i sigurnosti nema kvalitetnog ekonomskog razvoja. BiH više nego ikada treba mir i regionalnu saradnju – rekao je Zvizdić.