Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zvizdić i Shannon: Podrška SAD-a euroatlantskom putu BiH

zvizdic (8)

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić sastao se danas u Washingtonu sa podsekretarom za politička pitanja State Departmenta, ambasadorom Tomom Shannonom i upoznao ga sa trenutnom aktuelnom političkom i ekonomskom situacijom u BiH.

Rekao je da je Vijeće ministara BiH na početku rada odredilo četiri bitna prioriteta rada koji su posvećeni evropskim integracijama, vladavini prava, regionalnoj i međunarodnoj saradnji. Naglasio je da je BiH početkom ove godine predala aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji i da očekujemo da počnemo odgovarati na prvi set pitanja.

Ambasador Shannon je rekao cijeni političke napore koje je postiglo Vijeće ministara BiH. On je rekao da BiH ima veliku podršku SAD i da će u narednim periodu pružiti punu asistenciju kako bi se postizali još bolji rezultati.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da Vijeće ministara BiH ima namjeru da još jače pokrene ekonomiju i poboljša životni standard građana. On je istaknuo da je za BiH izuzetno važno da BiH što prije dobije aktiviranje MAP-a jer je u proteklom periodu ispunjen niz preduvjeta. Dodao je da bi to bila pozitivna poruka za stabilnost u regiji i da je svaki korak ka NATO paktu predstavlja poruku za mir.

Ambasador Shannon je rekao da je aktiviranje MAP-a vrlo bitan cilj i da će BiH imati podršku SAD-a. On je rekao da su politički izazovi ispred BiH ali i da je urađeno mnogo na prevazilaženju problema. Istaknuo je da će SAD pomoći BiH i da SAD podržavaju uspjeh koji je predsjedavajući Zvizdić zajedno sa svim članovima Vijeća ministara BiH postigao u proteklom periodu.

Sastanku je prisustvovao zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a Hoyt Yee.