Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nacrt budžeta pripremljen

Zvizdić: Imenovanje Vijeća ministara BiH 23. ili 30. decembra

denis zvizdic 2323

Mi smo spremni zakazati i tu sjednicu čim se završe provjere i od mandatara dobijemo prijedlog za imenovanje ministara i zamjenika

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Denis Zvizdić, nakon sjednice Zajedničkog kolegija oba doma PSBiH, poručio je da se nada da će do Nove godine biti imenovano novo Vijeće ministara BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Zvizdić je istakao i da je nacrt budžeta za narednu godinu pripremljen i očekuje da bi na nekoj sjednici u februaru mogao biti usvojen.

Danas su utvrđeni kriteriji za izbor članova: zajedničkih komisija oba doma Parlamentarne skupštine BiH, stalnih delegacija Parlamentarne skupštine BiH te dogovor o utvrđivanju kriterija za imenovanje interparlamentarnih grupa prijateljstva Parlamentarne skupštine BiH za bilateralnu saradnju s parlamentarnim tijelima drugih zemalja.

Između ostalog, razmatrana je i inicijativa za formiranje interresorne radne grupe za izradu Zakona o vijećima nacionalnih manjina u BiH kao i informacija Ministarstva vanjskih poslova u vezi s konstituirajućom sjednicom Evropskog parlamenta.

Što se tiče imenovanja novog Vijeća ministara BiH, Zvizdić je rekao da su danas definisana dva moguća datuma.

“Da li će to biti 23. ili 30, ne ovisi od nas. Mi smo spremni zakazati i tu sjednicu čim se završe provjere i od mandatara dobijemo prijedlog za imenovanje ministara i zamjenika. Nadamo se da ćemo stići do 23, ali ako ne uspijemo, onda je naredni termin 30. decembar i da prije Nove godine bude imenovano novo Vijeće ministara”, poručio je Zvizdić.

Dotakao se i usvajanja budžeta, navodeći da se znaju razlozi blokade rada Parlamentarne skupštine koja je po njegovom mišljenju bila protuustavna i protuzakonska.

“Nije bilo razloga za ovo. Trpili su svi građani BiH i čitava BiH zato što nije došlo do realizacije finansijskih sporazuma. Sada imamo situaciju da je postignut dogovor, da imamo koaliciju na nivou BiH i očekujem i iskreno se nadam da ćemo 23. biti u situaciji da imenujemo Vijeće ministara”, pojasnio je Zvizdić.

Dotakao se i finansijskih sporazuma, koji čekaju na proceduru usvajanja.

“Ukupna vrijednost svih finansijskih sporazuma, koji čekaju na proceduru usvajanja prelazi milijardu eura. Jako je važno da usvojimo ove sporazume kako bi se pokrenuo investicioni ciklus u BiH koji će dati novi zamah privrednom razvoju BiH. Zato očekujem da neće biti bilo kakvih problema. Možemo reći da sa sutrašnjom sjednicom počinje aktivan i redovan rad Predstavničkog doma PSBiH. Nacrt budžeta za narednu godinu je pripremljen i očekujem da bi na nekoj sjednici u februaru mogao biti usvojen budžet za 2020. godinu. Do kojih povećanja će doći o tome ćemo tek raspravljati”, rekao je Zvizdić.

Kako je kazao, imaju odluku oba doma Parlamenta da naredni budžeti trebaju biti povećani kako bi se poboljšao materijalni status pripadnika Oružanih snaga BiH. Da li će se ići u tom pravcu, smatra Zvizdić, zavisi od odluka Fiskalnog vijeća i novog Vijeća ministara BiH.

“Mislim da su na neki način stvorene pretpostavke da ipak dolazi, onako kako je to u skladu sa zakonom, do povećanja budžeta BiH”, pojasnio je Zvizdić.

U godini na izmaku smatra da je urađeno puno pomaka te da je neophodno nastaviti rad, prije svega, na realizaciji dva ključna vanjskopolitička prioriteta, a to su NATO i EU integracije.

“Neophodan je rad na jačanju ekonomije i vladavine zakona”, dodao je Zvizdić.