Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zvizdić: Ključna tema posjete Briselu bit će vezana za aktivaciju MAP-a

zvizdic

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je u razgovoru za televiziju N1 da će tokom njegove predstojeće posjete Briselu ključna tema biti vezana za aktivaciju MAP-a.

– Govorit ćemo o registraciji imovine, vojne imovine odnosno o stanju koje smo naslijedili. Sada je već uknjiženo 26 lokacija i u tom smislu možemo svjedočiti ozbiljnom napretku – kazao je Zvizdić i dodao da je drugi ključni cilj za BiH do kraja godine kandidatski status za članstvo EU.

Govoreći o izmjenama krivičnog zakona istakao je da je bilo više izmjena koje su važne za Bosnu i Hercegovinu, ali fokus je ostao na članu 9. koji ima nekoliko stavova.

– Inače mislim da je pitanje zabrane govora mržnje nešto što je izuzetno potrebno Bosni i Hercegovini jer mi na dnevnoj bazi svjedočimo govoru mržnje koji onda izaziva različite reakcije, radikalnu retoriku, stalne tenzije i tako dalje. Ovdje smo mi ugradili nešto što predstavlja savremene demokratske principe Evropske unije jer su ugrađeni stavovi Vijeća Evrope – pojasnio je Zvidzić.

Tvrdi da je tamo vrlo jasno definirano da govorimo samo o presuđenim, odnosno izvršnim presudama međunarodnih krivičnih sudova sa jasno nabrojanim članovima iz njihovih statuta.

– Moram kazati da ja nisam do kraja zadovoljan oštrinom pravnih normi ugrađenim u taj član jer su ministri iz Saveza za promjene na neki način svojim reakcijama ublažili ta dva stava člana 9. Moram kazati da su ministri Šarović i Mektić snažno insistirali i da zbog toga i jesu ugrađene i sugestije koje su došle iz Republike Srpske i stavovi Vijeća Evrope. Mislim da je ovoj državi zaista potrebno da spriječimo govor mržnje i da spriječimo negiranje ratnih zločina i genocida. Naravno, ne u tom obliku kako se to pokušava sada predstaviti od institucija ili predstavnika Republike Srpske – naveo je Zvizdić.

Komitet za vanjske poslove Evropskog parlamenta najavio je da će 19. juna u Briselu održati razmjenu mišljenja s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem.

Očekuje se rasprava o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH te pripremi odgovora na Upitnik Evropske komisije.

Iz Ureda predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Feni je rečeno da će Zvizdić iskoristiti tu priliku za bilateralne sastanke s evropskim parlamentarcima.

Dva dana kasnije, taj komitet, zajedno s Potkomitetom za sigurnost i odbranu, održat će posebnu sjednicu posvećenu stanju na zapadnom Balkanu. Između ostalih, prisustvovat će zamjenik komandanta savezničkih snaga NATO-a u Evropi i komandant NATO-ovih snaga na Kosovu.

Kako je najavljeno, sastanak će biti fokusiran na “regionalnu perspektivu u procjeni specifičnih rizika svake od zemalja pojedinačnu i sigurnosnom okruženju koje se brzo mijenja”.

Predsjedavajući Zvizdić prisustvovat će i tom sastanku, potvrđeno je Feni.