Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zvizdić: Krajem ove ili početkom naredne godine aplikacija BiH za članstvo u EU

BiH

denis zvizdic

U smislu naše dinamike radimo na tome da krajem ove ili početkom naredne godine podnesemo aplikaciju za članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji, istakao je za Anadolu Agency (AA) Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Ono što je važno reći, naglasio je predsjedavajući Zvizdić, jeste da je potpuna saglasnost postignuta oko tog baznog cilja, te da ne postoji nikakva alternativa: jedini ispravan put Bosne i Hercegovine je put ka Evropskoj uniji.

“Mi ćemo kao Vijeće ministara nastaviti vrlo ustrajno, konzistentno i vrlo naporno i vrijedno raditi na tom putu. Mogu vam dati puna uvjeravanja da ćemo vrlo brzo biti spremni i sposobni da podnesemo aplikaciju za članstvo, a da ćemo odmah poslije toga, poslije ispunjavanja uvjeta i upitnika najvjerovatnije početkom 2017. godine dobiti i kandidatski status u EU. To će otvoriti novu prespektivu između Bosne i Hercegovine i Evropske unije i uopće dati perspektivu Bosni i Hercegovini pogotovo mladim ljudima da počnu vezati svoju profesionalne i porodične intencije za Bosnu i Hercegovinu, za njihovu domovinu, zemlju gdje su rođeni i gdje su odrasli”, istakao je predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Ono što je sada zadatak, naglasio je Zvizdić, jeste da se prevladaju postojeći zastoji kojima smo svjedočili unazad nekog vremena u Bosni i Hercegovini.

“Na nama je da kroz ekonomsku reformsku agendu čije usvajanje će uslijediti vrlo brzo, najdalje za mjesec dana, kroz donošenje bitnih strategija koje će pokazati naše opredjeljenje ka stabilnosti u regiji, kroz brojne ‘konektiviti’ projekte koje znače našu regionalno povezivanje i konačno kroz usvajanje pravne stečevine Evropske unije pokažemo da je nastupila dobra era, doba značajnog ubrzavanja svih naših zadataka i obaveza na putu ka Evropskoj uniji”, ocijenio je Zvizdić.

[pull_quote_right]Zaista mislim da u zadnjih mjesec i po imamo vrlo pozitivne poruke i u regionu i u Bruxellesu i Evropi dolaze iz Bosne i Hercegovine. Riječ je o novoj energiji, o jednoj konstituenciji Vijeća ministara BiH koja tačno zna šta želi. Naši prioriteti su potpuno jasni i precizni: to su Evropa, ekonomija i vladavina prava u Bosni i Hercegovini koja uključuje i borbu protiv svih oblika kriminala, korupcije i terorizma[/pull_quote_right]

Od imenovanja novog Vijeća ministara, naglasio je njegov predsjedavajući, potpuno je posvećeno kreiranju jedne nove atmosfere u Bosni i Hercegovini na bazi iskazane dobre političke volje onih koji čine novu parlamentarnu većinu i Vijeće ministara BiH.

“Zaista mislim da u zadnjih mjesec i po imamo vrlo pozitivne poruke i u regionu i u Bruxellesu i Evropi dolaze iz Bosne i Hercegovine. Riječ je o novoj energiji, o jednoj konstituenciji Vijeća ministara BiH koja tačno zna šta želi. Naši prioriteti su potpuno jasni i precizni: to su Evropa, ekonomija i vladavina prava u Bosni i Hercegovini koja uključuje i borbu protiv svih oblika kriminala, korupcije i terorizma”, zaključio je Zvizdić.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH istakao je da je stabilnost jako važan faktor u Bosni i Hercegovini. Tome smo se, naveo je, “značajno posvetili i takva atmosfera će naravno stvoriti mogućnost kvalitetnijeg ekonomskog razvoja, a onda i dinamiziranje našeg puta ka Evropskoj uniji”.

“U ovome trenutku mi predsjedavamo Odborom ministarstke konferencije Vijeća Evrope. To je značajna uloga koju ćemo sigurno iskoristiti za promociju naših prioriteta, ali konačno i za promociju Bosne i Hercegvoine i za povećanje stabilnosti i dobrosusjedske saradnje i u regiji Zapadnog Balkana i naravno šire, i konačno za etabliranje Bosne i Hercegovine kao države koja može biti kredibilan partner Evropskoj uniji i koja jeste sposobna i organizirana da izvršava one zadatke koje imamo na Mapi puta ka članstvu u Evropskoj uniji i ka daljem pristupanju NATO paktu”, zaključio je Zvizdić.