Zvizdić: Mehanizam koordinacije nije usvojen tajno, biće bolje do Nove godine

zvizdic

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić obratio se danas javnosti povodom usvajanja mehanizma koordinacije i prilagodbe SSP-a, a u vezi s predajom aplikacije za članstvo u Evropskoj uniji koja će biti zvanično predata 15. februara.

“U ponedjeljak 15. februara BiH će podnijeti aplikaciju za EU i to je sada istinska realnost”, kazao je Zvizdić.

Vijeće ministara BiH je na sjednici 26. januara 2016. godine usvojilo Odluku o sistemu koordinacije procesa evropskih integracija u BiH koji je jedan od dva glavna uslova kako bi aplikacija za EU bila vjerodostojna. Iako se radilo o vrlo bitnom dokumentu, javnost tada nije obaviještena o njegovom usvajanju.

Javnost i mediji u BiH su za usvajanje mehanizma koordinacije na nivou Vijeća ministara BiH saznali tek četrnaest dana kasnije, odnosno nakon što je jučer objavljen u Službenim novinama.

“Vijeće ministara BiH ovaj mehanizam je prihvaćen jednoglasno. Osam mjeseci su trajale konsultacije, a ne jedan dan. Naravno, mi ostajemo otvoreni da određene tehničke detalje možda bolje formulišemo i prilagodimo ako se pokaže da možemo imati bolja i efikasnija reješenje.”

“26. januara smo raspravljali o ova tri važna segmenta i odlučili smo da bude predstavljen nakon objavljivanja u Službenim novinama kako bi dali vremena entitetskim vladama da se upoznaju s dokumentom. Bitan segment je uspostavljanje zajedničkih tijela EU i BiH čime istinski počinje proces za članstvo BiH u EU. VM je usvojilo osnove za nastavak daljnjih aktivnosti za prilagodbu SSP-a nakon ulaska Hrvatska u EU”, kazao je Zvizdić.

“Ponavljam, nije bilo nikakvo tajno usvajanje, sjednica je bila javna i održana je 26. januara. Tekst Odluke je službeno dostavljen vladama oba entiteta i iz mog razgovora s entitetskim premijerima u subotu, nisam vidio nikakve naznake otpora”, kazao je danas Zvizdić.

Zvizdić je ustvrdio da se ne radi ni o kakvom formalnom ispunjavanju uvjeta…

“Ja nisam čuo niti od jednog evropskog zvaničnika s kojim sam razgovarao da je iznio takvu vrstu skepse prema našoj aplikaciji. Čak ni oni nisu očekivali takav stepen konsenzusa i dinamike ispunjavanja uvjeta iz Reformske agende koji smo ispoljili. Zato sam siguran da će naša aplikacija biti prihvaćena.”

Prema tvrdnjama premijera Zvizdića, pred BiH je ostao još samo jedan super važan uslov koji se treba ispuniti kada je put ka EU u pitanju, a to je objava rezultata popisa, a očekuje da bi se to pitanje moglo riješiti u naredne dvije ili tri sedmice…

Na pitanje kada bi građani BiH trebali osjetiti prve rezultate reformskih procesa na put ka EU, Zvizdić je rekao:

“Svi radimo na jednom ključnom makroekonomskom cilju, a to je zapošljavanje, posebno mlađih ljudi. Imamo rast BDP-a, rast izvoza… Govorimo o vrlo ozbiljnim elementima razvoja. Kada dostignemo rast BDP-a od 4 posto i više, možemo očekivati prave promjene. Možda do kraja godine možemo dostići rast BDP-a od 3,5 posto, možda i do 4 posto, i time bi svaki čovjek u ovoj državi osjetio pozitivne efekte.”