Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zvizdić: Možemo biti privlačan prostor za ozbiljne investicije

zvizdic rama
Foto: Anadolija

Kao samostalne države jesmo mala tržišta, ali kao zapadni Balkan sa gotovo 20 miliona stanovnika možemo biti vrlo privlačan prostor za vrlo ozbiljne investicije – kazao je Feni predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić koji prisustvuje danas u Draču neformalnom sastanku premijera zemalja zapadnog Balkana, čiji je domaćin premijer Republike Albanije Edi Rama.

Zvizdić je u izjavi za Fenu naglasio da je fokus današnjeg susreta u Draču jačanje eknomske saradnje država zapadnog Balkana, a sastanku prisustvuju komesar za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn i potpredsjednik Svjetske banke za Europu i centralnu Aziju Cyril Muller, kao predstavnici institucija koje značajno učestvuju u finansiranju projekata BiH i regionalnih projekata na prostoru zapadnog Balkana.

Činjenica je da postoji veliki broj barijera, ali Zvizdić je kazao kako je na sastanku konstatirano da također postoji i veliki prostor za unapređenje trgovinske razmjene kao i za implementaciju i realizaciju bitnih investicionih projekata koji bi ovoga puta imali regionalni karakter.

– Svi smo prije svega opredijeljeni za dalje aktivnosti na putu evropskih integracija, ali svakako da takve aktivnosti podrazumijevaju i jačanje konkurentnosti regije zapadnog Balkana – naglasio je Zvizdić.

Učesnici današnjeg skupa u Draču najavili su organiziranje konferencija u narednom periodu na kojima će biti prezentirani ozbiljni investicioni projekti regionalnog karaktera, a za koju su svi iskazali interes.

– Razgovarat ćemo i o lakšem pristupu evropskim fondovima, od strane država zapadnog balkana, jer sve više sazrijeva mišljenje da zapadni balkan mora jednom ubrzanom dinamikom postati integrativni dio Evropske unije – zaključio je Zvizdić.

Cilj današnjeg neformalnog sastanka premijera država zapadnog Balkana u Draču je jačanje i produbljivanje regionalne suradnje i približavanje zapadnog Balkana Europskoj uniji.