Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zvizdić na Bečkom samitu: Ulažemo sve napore u provođenje reformi

BiH

Zvizdic bec 2 27-08-15

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić učestvuje na radnoj sjednici premijera posvećenoj ekonomskoj situaciji i reformskim procesima u regiji, Samita zemalja zapadnog Balkana koji se danas održava u Beču.

Zvizdić je ovom prilikom, uime Vijeća ministara BiH, izrazio zahvalnost na novom pristupu Evropske unije (EU) prema BiH, kao i cijelom regionu, koja je pokrenuta u Berlinu prošle godine i koja i održavanjem ovog samita potvrđuje uspješnost pokrenutih procesa.

Zvizdic bec 3 27-08-15

– Zahvaljujući novom pristupu EU i iskazanoj opredijeljenosti vlasti BiH za provođenjem neophodnih reformi, što je potvrđeno Izjavom Predsjedništva BiH, Bosna i Hercegovina nakon niza godina koje su bile obojene nedovoljnim napretkom u procesu evropskih integracija, kao i u drugim reformskim procesima, ulazi u novo poglavlje odnosa s EU – kazao je Zvizdić.

Naglasio je da je stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) prvi veliki korak, ali također i učešće u okviru regionalnih inicijativa poput Berlinskog procesa, što BiH, kao i cijeli region zapadnog Balkana, vodi korak bliže ka članstvu u EU.

Istakao je da je Vijeće ministara BiH, od svog formiranja u aprilu ove godine, konkretnim mjerama i aktivnostima potvrdilo odlučnost, istrajnost te neophodnu saglasnost u provođenju reformi u strateški prioritetnim oblastima, odnosno u oblasti ekonomskih reformi, dinamiziranju procesa EU integracija, vladavine prava i borbe protiv terorizma i svih oblika organiziranog kriminala i korupcije te jačanja regionalne saradnje.

Podsjetio je da je ključan dokument za provođenje socijalno-ekonomskih reformi – Reformska agenda, koju su usvojili svi nivoi vlasti u BiH, zaključno s 27. julom ove godine.

Istakao je da su svi nivoi vlasti, kako državni, entitetski, Brčko Distrikt i kantonalni nivo, prepoznali značajnost ovog dokumenta, odnosno važnost provođenja svih navedenih mjera radi osiguranja osnova za prijeko potreban ekonomski rast BiH.

Reformska agenda, naglasio je, predstavlja rezultat intenzivnog rada i konsultacija Vijeća ministara i entitetskih vlada te predstavnika Delegacije EU i međunarodnih finansijskih institucija, a mjere i aktivnosti koje su predviđene agendom, kako je rekao, predstavljaju mjere koje je neophodno provesti u srednjoročnom periodu, s ciljem omogućavanja oporavka uzdrmane bh. privrede i osiguranja ekonomskog rasta.

– Svi ti napori imaju za cilj osiguranje boljeg i kvalitetnijeg života za građane BiH na cijelom teritoriju. Želim da vas uvjerim da ovo nije još jedan od dokumenata koji će ostati mrtvo slovo na papiru – potrebne reforme nisu nimalo jednostavne – naglasio je Zvizdić.

Pojasnio je da su neke od reformi nepopularne te da proizvode jak odjek u javnosti, jer ne odgovaraju onim kategorijama u društvu koje su navikle na određene povlastice koje predstavljaju recidiv prošlih vremena, i kao takve, nemaju mjesta u modernoj i razvojno orijentiranoj bh. privredi.

Također, kazao je da svaka od reformskih mjera podrazumijeva neophodno približavanje bh. privrede standardima EU i unapređenju cjelokupnog socijalno-ekonomskog stanja u BiH.

– Kao što svi veoma dobro znate, provođenje takvih reformi nosi teret, ali mi smo spremni da se odlučno suočimo s tim – podvukao je Zvizdić.

Zvizdic Samit 27-08-15

Naglasio je da je veliki test provođenja Reformske agende bio i nedavno usvajanje Zakona o radu na teritoriji Federacije BiH (FBiH). Kako je rekao, pokušaji opstrukcije usvajanja ovog krucijalnog reformskog zakona, koji će oblast tržišta rada BiH konačno uvesti u istu ravan sa članicama EU, nisu uspjeli.

– Zadovljstvo mi je da kažem da je prije 10-ak dana ovaj zakon stupio na snagu na teritoriji FBiH. Očekujemo da će ovaj pozitivan primjer koji je postavila FBiH, slijediti i drugi nivoi vlasti u BiH. Provođenje reformskih mjera na nivou Vijeća ministara BiH je otpočelo čak i prije formalnog usvajanje Reformske agende – istakao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić

Naveo je neke od značajnih dokumenata koje su usvojili, a koji potvrđuju predanost reformskim procesima, i to izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH radi usklađivanja s Moneyval preporukama nakon godina opstrukcije, čime su spriječili nastanak nesagledivih posljedica za privredu BiH i društvo u cjelini.

– Također smo usvojili Strategiju za borbu protiv korpucije, ojačali Agenciju za borbu protiv koprucije, usvojili smo i novu Strategiju za prevenciju i borbu protiv terorizma, te ojačali naše agencije za provođenje zakona radi pojačane borbe protiv terorizma i svih oblika kriminala – naveo je Zvizdić.

Dodao je da su usvojili i nekolicinu zakona koji podrazumijevaju daljnje usklađivanje s evropskom pravnom stečevinom i standardima. Također su, kazao je, uspostavili Državni odbor za investicije i usvojili Transportnu politiku BiH, čime su ispunjeni potrebni preduslovi da ove godine kandiduju dva projekta za sufinansiranje u okviru poziva za 2015. godinu, a koji će, kako je rekao, biti potvrđeni i na ovom samitu.

Međutim, iako su navedene mjere dobar početak, Zvizdić smatra da su one ipak samo početak.

Zvizdic bec 27-08-15

– Pred nama je period u kojem moramo s još više odlučnosti i ozbiljnosti da radimo na provođenju svih drugih mjera s ciljem jačanja poreske politike, reforme javnih finansija, osiguranja fiskalne stabilnosti, poduzimanje reformskih mjera u oblasti socijalnog i penziono-zdravstvenog sistema, poboljšanja poslovne klime i konkurentnosti, reforme javne uprave i vladavine prava, kako bismo omogućili da u što skorijem periodu rezultate ovih mjera osjete i građani BiH u poboljšanom životnom standardu – kazao je Zvizdić.

Istakao je da BiH, kao i njeni građani, to zaslužuje.

Izlaganje je zaključio konstatacijom da učesnici Bečkog samita u Vijeću ministara BiH imaju istinskog i ozbiljnog partnera koji svoju opredijeljenost reformama ne izražava samo deklarativno nego ulože sve napore da se one i provedu.

– Iskreno vjerujem da ću slijedeći put kada se budemo sastali na ovako značajnom skupu, imati čast da vas informiram o konkretnim rezultatima koje smo postigli, te da ćemo u tom momentu moći da izvijestimo i da smo napravili slijedeći značajan korak u procesu približavanja članstvu u EU, a to je i podnesena aplikacija za članstvo u EU – poručio je Zvizdić, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.