Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zvizdić na Parlamentu BiH: Hrvatska radioaktivni otpad treba odlagati u Krškom

BiH

zvizdic parlament bih

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić izjavio je danas da će Bosna i Hercegovina učiniti sve da spriječi uspostavu odlagališta radioaktivnog otpada na području Trgovske gore u Hrvatskoj, blizu granice s BiH, jer gradnju takvog objekta uz međudržavnu granicu smatra izravnim ugrožavanjem svog okoliša te zdravlja i sigurnosti svojih građana.

Odgovarajući na pitanja zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Zvizdić je na sjednici parlamenta kazao kako je plan hrvatske Vlade o gradnji odlagališta nuklearnog otpada u bivšoj kasarni “Čerkezovac” na Trgovskoj gori kod Dvora pitanje o kojemu se razgovara na najvišem međudržavnom nivou.

Zvizdić je rekao da je o ovom lično razgovarao sa predsjednikom hrvatske Vlade Tihomirom Oreškovićem, a ovo pitanje bilo je i na dnevnom redu razgovora koje su članovi Predsjedništva BiH vodili prošle sedmice s najvišim hrvatskim dužnosnicima u Zagrebu.

Podsjetio je kako Hrvatska ima obavezu osigurati skladištenje istrošenog nuklearnog goriva iz elektrane “Krško”, ali da u BiH smatraju da bi takav radioaktivni otpad trebalo zbrinuti tamo gdje je i nastao umjesto da bude smješten na granici s drugom državom.

“Mislim da imamo jake argumente i da će u konačnici to tako i biti”, kazao je Zvizdić.
Vlasti bosanskohercegovačkih općina koje gravitiraju rijeci Uni već mjesecima vrše snažan pritisak na državne vlasti da poduzmu odlučne mjere kako bi bila spriječena gradnja odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori. Njihova je procjena kako bi se time riskiralo zagađenje okoliša s katastrofalnim razmjerama.