Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zvizdić: Na zajedničkoj sjednici BiH i Hrvatske o Buškom jezeru

BiH

plenkovic-zvizdic-1
Foto: I. Kralj

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić najavio je danas da će BiH na zajedničkoj sjednici Vijeća ministara BiH i Vlade R Hrvatske pokrenuti pitanje korištenja hidroakumulacije Buškog jezera.

Pojasnio je da međudržavni sporazum koji bi se odnosio na korištenje hidroakumulacije između dviju zemalja nije potpisan, ali će BiH svakako tražiti uvrštavanje te teme u dnevni red sjednice.

Poslanica Demokratske fronte (DF) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Maja Gasal-Vražalica zatražila je danas na sjednici Doma pojašnjenje odnosa između dviju zemalja o ovom pitanju, podsjećajući da se radi o najvećem vještačkom jezeru u Evropi.

Iznijela je podatak da BiH na račun tog jezera izgubi desetke miliona KM, ali već dugo iz Kantona 10 na čijem prostoru je ovo jezero navode da hrvatska Elektroprivreda kod plaćanja ionako malih naknada provodi to samovoljno.

– Općinama Livno i Tomislavgrad 2011. godine uplaćeno je tek nekoliko hiljada KM uz obrazloženje da je hidroelektrana na remontu te da voda nije korištena. Naknada koja se plaća ovim općinama je oko 0,010 KM po kilovatsatu proizvedene energije. To znači da se zaradi 70 miliona KM godišnje – naglasila je poslanica Gasal-Vražalica.

Zvizdić je pojasnio i da je hrvatska Elektroprivreda u skladu s dozvolom osnovala privredno društvo “Buško blato” d.o.o. Livno koje upravlja akumulacijom i drugim objektima u sistemu Hidroelektrane “Orlovac” na teritoriji BiH.