Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zvizdić nakon Londona: 300 miliona eura za finansiranje gradnje autoputa (FOTO)

BiH

zvizdic sarovic2

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić nakon povratka s Investicijske konferencije o Zapadnom Balkanu Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Londonu kazao je da je predložen novi pristup i odnos između EBRD-a i BiH, a on je prvenstveno vezan za kreiranje četverogodišnjeg okvira finansiranja, prije svega Koridora 5C u iznosu od 300 miliona eura.

EBRD-ovu Investicijsku konferenciju o Zapadnom Balkanu ocijenio je korisnom i vrlo uspješnom za BiH.

“U razgovorima sa direktorom i drugim predstavnicima EBRD-a predložili smo novi pristup, novi okvir i novi odnos između EBRD-a i BiH, a on je više vezan, ne samo za projektne aktivnosti ili finansiranje pojedinačnih projekata, nego na kreiranje četverogodišnjeg okvira finansiranja, prije svega Koridora 5C u iznosu od 300 miliona eura”, istakao je Zvizdić.

zvizdic 2

Prema njegovim riječima, sredstva će biti sukcesivno povlačena ove i u naredne tri godine. Zvizdić je naglasio da bi ove godine trebalo biti povučeno 76 miliona eura, a naredne tri godine po 70 miliona eura.

“Dakle, riječ je sada o jednom novom vizibilnom okviru odnosa između Evropske banke za obnovu i razvoj i BiH, odnosno stavljanje u fokus autoputa 5C kao našeg ključnog prioriteta, u fokus finansiranja EBRD-a”, pojasnio je Zvizdić.

Izrazio je očekivanje da Vlada FBiH i resorne institucije upute takav zahtjev s obrazloženjem prema Vijeću ministara BiH.

“Mi ćemo taj zahtjev dalje procesuirati i proslijediti prema EBRD-u i očekujemo da ćemo vrlo brzo postići dogovor, odnosno sporazum o takvom četverogodišnjem finansiranju”, poručio je Zvizdić.

Kako je kazao, to je važno iz dva razloga, a kao prvo omogućit će kontinuiranu izgradnju autoputa 5C.

“S druge strane, svakako će biti vrlo kvalitetna i u dosadašnjoj praksi dokazana pozivnica i drugim međunarodnim finansijskim institucijama, koje će odmah poslije ovoga biti spremne da učestvuju sa značajnim sredstvima u izgradnji Koridora 5C, što bi moglo značiti u ovome mandatu izgradnju ili ukupan završetak skoro dvije trećine ukupne dužine”, dodao je Zvizdić.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović je kazao da je BiH u posljednjoj godini značajno pojačala ili popravila svoju poziciju u okviru Evropske banke za obnovu i razvoj.

zvizdic sarovic

“To je bilo vidljivo i na ovom samitu i kao potvrda toga je i vrlo ozbiljna kandidatura BiH za veliki događaj koji bi bio 2019. godine. Ove godine u maju je taj skup, skupština EBRD-a u Londonu, sljedeće godine u zemlji izvan Velike Britanije, a 2019. godine BiH je na pragu da dobije ovu kandidaturu što bi bila značajna potvrda”, pojasnio je Šarović.

Govoreći o energetici ministar je kazao da će 2016. EBRD da pojača svoja ulaganja u energetski sektor do iznosa od 40 posto svih sredstava i plasmana.

“Od BiH očekuju zdrave projekte. Neki od njih bit će finansirano kroz pojedinačne pregovore i projekte, a jedan dio u okviru regionalnog koncepta odnosno projekata za Zapadni Balkan”, istakao je Šarović.

Najavio je da će u Parizu u julu ove godine biti održan samit na najvišem nivou, ali da “tamo ne možemo očekivati bilo koji projekat od strane BiH u okviru energetike ukoliko ne budemo imali neke od strateških dokumenata”.

“Predstoje nam razgovori i sa RS-om i Federacijom. Mislim da je zaista šteta da svake godine BiH ne samo za putnu infrastrukturu nego i za energetiku gubi sredstva jer nema ključne dokumente”, poručio je Šarović.

sarovic

Odgovarajući na novinarsko pitanje o saradnji bh. entiteta Zvizdić je kazao da su do sada putem državnom investicionog komiteta kandidovali više od 20 različitih projekata transportnih i infrastrukture sa područje cijele BiH.

Podsjetio je da su zbog neslaganja entiteskih vlada izgubili najmanje 100 miliona eura u posljednjih pet godina IPA fondova za poljoprivredu.

“Istovremeno, imamo problem s poljoprivrednim proizvođačima i u tom sektoru. Da smo napravili potrebne strategije poljoprivredni proizvođači BiH su mogli svake godine povlačiti do 40.000 KM. Morat će se davati odgovori na takva pitanja”, dodao je Zvizdić.