Zvizdić: Nema informacija koje bi mogle biti razlog za uznemirenost bh. građana

BiH

zvizdic

Sve policijske i sigurnosne agencije u Bosni i Hercegovini će pojačati mjere sigurnosti na nivo veći od uobičajenog naročito pri ulasku na državnim granicama, ali nema informacija koje bi mogle biti razlog za uznemirenost bh. građana, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić novinarima nakon sastanka Udarne grupe za borbu protiv terorizma.

Sastanak je održanog na inicijativu Zvizdića povodom terorističkih napada koji se dešavaju u zadnje vrijeme, počev od onih u Parizu, Ankari, Istanbulu, do današnjih u Briselu.

Koordinacioni odbor, odnosno Udarna grupa za borbu protiv terorizma brzo će predložiti normativni akt kojim bi bh. sigurnosne strukture imale precizno propisane procedure djelovanja u slučaju pojava ekstremizma ili terorizma. Taj prijedlog neće ulaziti u operativne nadležnosti sigurnosnih struktura, dogovoreno je na sastanku.

Osim što je, po riječima Zvizdića, konstatirano da se parcijalno pristupa globalnom problemu terorizma, na sastanku je zaključeno da u BiH, prvenstveno iz preventivnih razloga, treba podići na viši nivo organizacijsku povezanost policijskih agencija.

Zvizdić je naveo da su današnjem sastanku prisustvovali najodgovorniji ljudi iz bh. policijskih i obavještajnih agencija kako bi informirali o njihovim saznanjima, procjenama sigurnosne situacije i predložili šta treba činiti na održanju zadovoljavajućeg stepena sigurnosti.