Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zvizdić: Očekujem da Vučić uvaži odluku Ustavnog suda BiH

zvizdic

Neću ići u Banju Luku 9. januara na zakazanu proslavu Dana bh. entiteta Republike Srpske iako sam dobio poziv, poručio je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

On je rekao kako se iskreno nada da će biti još uvijek dovoljno prostora da se razgovara o najavljenoj posjeti članova Vlade Srbije povodom proslave 9. januara.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine istakao je kako je imao priliku u posljednjih par dana više puta razgovarati sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem o najavi prisustva članova srbijanske Vlade proslavi 9. januara, koji se obilježava kao Dan bh. entiteta Republika Srpska.

“Moram kazati da cijenim Vučićeve dosadašnje napore na jačanju naše dobrosusjedske saradnje, pogotovo njegove snažne i ozbiljne izjave o saradnji Bosne i Hercegovine, posebno saradnji Bošnjaka i Srba. Te izjave sa kojim se ja u potpunosti slažem nas obavezuju da u tom smislu i naši politički i drugi potezi i aktivnosti budu usklađeni sa takvim izjavama i ambijentom koji treba stvarati na bazi vrlo precizno iskazanih izjava i takvih ciljeva”, ocijenio je Zvizdić.

– Ne želimo se miješati u unutrašnje stvari Srbije –

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine poručio je kako je “ovdje zaista riječ o događaju za koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio svoju odluku”.

“Nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH, naravno, zna se koju vrstu signala može poslati. Iskreno se nadam da će biti još uvijek dovoljno prostora da se razgovara o najavljenoj posjeti Vlade Srbije”, rekao je Zvizdić, koji je najavio skoru posjetu glavnom gradu Srbije, Beogradu.

Upitan da li će srbijanskog premijera Aleksandra Vučića pozvati da ne prisustvuje najavljenom obilježavanju Dana bh. entiteta Republika Srpska, istakao je da “naravno, kao što mi iz BiH zahtijevamo da se niko ne miješa u unutrašnje odluke Bosne i Hercegovine, neće se mješati u unutrašnje odluke Srbije”.

“Ali, svakako ću kazati premijeru Vučiću da je riječ o odluci Ustavnog suda BiH i da je riječ o jednom posjetu i događaju koji je partikularno vezan samo za jedan narod, srpski, ali ne i druge koji žive na prostoru entiteta Republika Srpka. Ako želimo da vodimo konzistentnu politiku, politiku pomirenja, politiku saradnje, politiku međusobnog uvažavanja onda treba razmišljati u pravcu da pokušamo definirati one datume koji mogu biti prihvatljivi za sve stanovnike bh. entiteta Republika Srpska. Kada se definira i odredi takav datum, onda nije problem da se proslavljaju i takvi praznici”, poručio je Zvizdić.

– Aplikacija za članstvo u EU u narednih nekoliko mjeseci –

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine naglasio je kako će “oni kao Vijeće ministara BiH zaista učiniti sve što je moguće da ispoštuju rok koji je odredilo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine u smislu predaje aplikacije Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji”. Prema stavu Predsjedništva BiH, to bi se trebalo desiti u januaru 2016. godine.

“Uvijek sam spremniji da kažemo da ćemo to uraditi u narednih par mjeseci i mislim da neko vrijeme nije toliko važno koliko je važno da ispoštujemo zahtjeve koje imamo od Vijeća za vanjske poslove Evropske unije i da u momentu predaje aplikacije budemo potpuno sigurni da će ona biti prihvaćena i da mi nastavljamo sa procesom evropskih integracija”, poručio je u razgovoru za Anadolu Agency Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Kako bi Bosna i Hercegovina ispunila uslove za podnošenje kredibilne aplikacije za članstvo u Evropsku uniju nužmo je da se uspostavi efikasan mehanizam koordinacije koji će osigurati da se iz Bosne i Hercegovine ka Bruxellesu “govori jednim glasom”, da se izvrši adaptacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) koji se odnosi na rješenje pitanja “tradicionalne trgovine” nakon ulaska Hrvatske u EU, kao i da se nastavi sa ekonomsko-socijalnim reformama iz predsjedničke izjave lidera u Bosni i Hercegovini s početka 2015. godine, odnosno preuzetih obaveza u tom smislu.