BiH

Predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH

Zvizdić: Očekujemo da Hrvatska ispravno promovira evropsku orijentiranost BiH

02/01/2020

Jedan od dva ključna vanjskopolitička cilja BiH jeste punopravno članstvo u EU

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić uputio je čestitku predsjedniku Sabora Republike Hrvatske Gordanu Jandrokoviću i premijeru Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću povodom preuzimanja predsjedavanja Vijećem Evropske unije.

Zvizdić je istakao da se šestomjesečno predsjedavanje Vijećem EU u Bosni i Hercegovini vidi kao “period snažnog reafirmiranja važnosti projekta proširenja Evropske unije na prostor zapadnog Balkana, koji u strateškom, geografskom, historijskom i kulturološkom smislu pripada porodici evropskih zemalja”.

Jedan od dva ključna vanjskopolitička cilja BiH jeste punopravno članstvo u EU. To je, uz NATO integracije, prioritet koji nema alternativu i koji BiH treba osigurati permanentni mir, dugoročnu stabilnost i ekonomski prosperitet. Bosna i Hercegovina je bila, jeste i želi ostati vidljiv i pouzdan partner u procesima euroatlantskih integracija i kreiranja mira i stabilnosti u regionalnim i međunarodnim okvirima”, poručio je Zvizdić.

Dodao je kako, imajući u vidu da je u proteklih nekoliko godina Bosna i Hercegovina napravila značajne pomake na putu evropskih integracija, “očekujemo da u toku vašeg predsjedavanja, evropska orijentiranost i ostvareni napredak Bosne i Hercegovine na putu evropskih integracija, bude ispravno promoviran te da u konačnici rezultira dobivanjem statusa kandidata za Evropsku uniju”.

“To bi bila najbolja i najkonkretnija poruka i podrška Bosni i Hercegovini i očekivanoj zajedničkoj evropskoj budućnosti, i BiH, kao i čitavog regiona”, navodi se u čestitki predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denisa Zvizdića.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.