Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zvizdić odgovorio Ivaniću: Podla je teza da Izetbegović i SDA prizivaju rat

BiH

ivanic zvizdic

Predsjedavajući Vijeće ministara BiH Denis Zvizdić prokomentirao je jučerašnju izjavu Mladena Ivanića koji je šefa SDA, Bakira Izetbegovića optužio da izjavom o namjenskoj industriji „priziva rat“.

„Ta je primjedba potpuno neargumentirana, pa i nesuvisla, i predstavlja najgrublju zamjenu teza i mizernu kupovinu političkih poena“, kazao je Zvizdić za Slobodnu Bosnu.

„Bosna i Hercegovina nije nikada izvršila bilo kakav akt nasilja prema svojim susjedima, niti su Bošnjaci ikada u svojoj historiji pokrenuli ili sudjelovali u bilo kojoj aktivnosti koja je mogla biti uperena protiv očuvanja cjelovitosti i državnosti Bosne i Hercegovine. Naprotiv, BiH je uvijek bila žrtvom agresije a svježa sjećanja, posebno bošnjačkog naroda, prepuna su slika genocida i ratnih zločina. Imajući na umu takva iskustva, kao i aktuelno zabrinjavajuće naoružavanje vojnim puškama policijskih snaga MUP RS-a, praćeno paradiranjem paravojnih i ravnogorskih četničkih jedinica, o kojima Ivanić ‘gromoglasno’ šuti, onda je sasvim jasno da je Ivanićeva konstatacija o ratnohuškačkoj retorici Bakira Izetbegovića krajnje neprimjerena i degutantna“, rekao je Zvizdić.

Zvizdić tvrdi da je SDA je na čelu sa Izetbegovićem istinski integrativni faktor BiH, i nepremostiva brana povampirenim idejama podjela.

„Upravo je Izetbegović brojnim ličnim primjerima pokazao kako se na državnički način i sa institucionalnim dignitetom štiti suverenitet, teritorijalni integritet i međunarodnopravni subjektivitet Bosne i Hercegovine“, kazao je Zvidić napominjući da je odbrana države ustavno pravo i obaveza.

Zvizdić kaže da su Bošnjaci na svojoj koži osjetili šta znači biti nenaoružan a izložen zločinačkoj agresiji te da zbog toga s najvećom pažnjom, ali i zabrinutošću, prate bjesomučnu utrku u naoružavanju Hrvatske i Srbije, kao i neprimjereno jačanje policije RS-a.

„Ivanić treba znati da je namjenska industrija jedna od strateških privrednih grana, i važno industrijsko naslijeđe koje nije rasprodano nego sačuvano i razvijeno do zavidnog nivoa. To je uspješni domaći i izvozni potencijal BiH, i na sreću svih dobronamjernih građana BiH, biće sve jaći, savremeniji i konkurentniji“, kazao je Zvizdić dodavši da razvoj namjenske industrije niko dobronamjeran ne može niti treba vidjeti kao prijetnju miru i sigurnosti.