Zvizdić potpisao Globalni sporazum o klimi u New Yorku

zvizdic (6)

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić s predsjednicima i premijerima 170 država svijeta potpisao je Globalni sporazum o klimi u Generalnoj skupštini UN-a.

Svečanu ceremoniju potpisivanja vodili su generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon i predsjednik Republike Francuske Francois Hollande.

Zvizdić je nakon potpisivanja Sporazuma izrazio mišljenje da globalne krize zahtijevaju i globalani odgovor. Zbog toga je saradnja svih država ključna kako bi se na najefikasniji način zaustavili negativni trendovi koji bi u skoroj budućnosti, sigurno doveli do katastrofalnih posljedica.

zvizdic - klima1– BiH jeste mala zemlja, ali sam siguran da je svaka karika u lancu uticaja na aktuelne klimatske promjene važna. Mi smo već svjedoci vrlo ozbiljnih i destruktivnih klimatskih promjena. Svjetski čelnici su svjesni ovog problema, što predstavlja dobar znak. Koliko je to pitanje važno govori upravo činjenica da je danas 171 država potpisala akt kojim se obavezujemo na zaštitu našeg okoliša i na vraćanje prirodnim tokovima te na sprečavanje klimatskih promjena koje uistinu potpuno destruktivno djeluju na samu planetu. Vjerujem da možemo naći balans između industrijskog razvoja i očuvanja naše planete. Današnji događaj je najbolji način da građanima svijeta čestitamo 22. april, Dan planete Zemlje – rekao je Zvizdić, nakon potpisivanja Globalnog sporazuma o klimi.

Predstavnici 195 država usaglasili su prošle godine u Parizu svjetski sporazum o klimi kojim se države obavezuju na zaustavljanje rasta emisija stakleničkih plinova koji se krive za globalno zatopljavanje, saopćeno je iz VMBiH.

Da bi službeno i stupio na snagu, Globalni sporazum o klimi mora ratificirati 55 država koje u svjetskoj emisiji stakleničkih gasova sudjeluju sa 55 posto te ratificirani Sporazum pohraniti u UN-u.