Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zvizdić razgovarao sa državnim sekretarom Svete Stolice

zvizdic-vatikan

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i zamjenici predsjedavajućeg, ministri Mirko Šarović i Vjekoslav Bevanda, razgovarali su danas s državnim sekretarom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinom.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da je dolazak pape Franje izuzetno važan događaj za Bosnu I Hercegovinu jer donosi poruku mira, suživota i tolerancije.

On je upoznao kardinala Parolina sa aktuelnom političkom i ekonomskom situacijom u BiH i istaknuo da je BiH opredijeljena za evropske integracije. Zahvalio se Svetoj Stolici na podršci koju kontinuirano daje Bosni i Hercegovini.

Upoznao kardinala Parolina sa procedurom usvajanja Zakona o vjerskim praznicima i rekao da postoji saglasnost svih konfesionalnih zajednica i da će vrlo brzo biti stavljen na usvajanje.

Kardinal Parolin je rekao da je radostan zbog posjete Bosni i Hercegovini i izrazio nadu da će papin pohod pomirenja i mira ostaviti dubok trag u izgradnji suživota i dijaloga.

Tokom razgovora potvrđeni su izuzetno dobri bilateralni odnosi Svete Stolice i Bosne i Hercegovine.

Sastanku su, između ostalih, prisusvovali i ambasadorica BiH u Vatikanu Slavica Karačić i apostolski nuncij u BiH monsinjor Luigi Pezzuto.