BiH

predsjedavajući Vijeća ministara BiH

Zvizdić s ambasadorom Sattlerom: Posvećeni smo evropskom i NATO putu

25/09/2019

Ambasador Johann Sattler šef je Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Europske unije u Bosni i Hercegovini od 1. septembra ove godine, saoćeno je iz Vijeća ministara BiH

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić primio je danas novoimenovanog specijalnog predstavnika Evropske unije za Bosnu i Hercegovinu i šefa Delegacije Evropske unije u BiH, ambasadora Johanna Sattlera.

Poželio mu je dobrodošlicu i iskazao zadovoljstvo što će Bosna i Hercegovina u narednom periodu na čelu najznačajnije međunarodne institucije u BiH imati vrsnog poznavaoca regiona zapadnog Balkana. Rekao je da je Bosna i Hercegovina posvećena evropskom i NATO putu i da dalja integracija Bosne i Hercegovine u najznačajniju ekonomsku i socijalnu Uniju na globalnom nivou, neupitna i konzistentna.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da su tokom ovog mandata, evropske integracije postavljene i kontinuirano promovirane kao jedan od najznačajnih ciljeva i prioriteta ovog Vijeća ministara. On je izrazio zadovoljstvo da i prioriteti koje je u svom prvom obraćanju naveo ambasador Sattler, a to je vladavina prava i jačanje nezavisnosti pravosuđa, socio-ekonomske reforme i daljnja reforma javne uprave, koincidiraju s prioritetima na kojima je ovo Vijeće ministara radilo protekle četiri i po godine.

Razgovarali su i o migrantskoj situaciji u BiH i tom prilikom, predsjedavajući Zvizdić se zahvalio na podršci koju je Evropska unija u proteklom periodu pružila Bosni i Hercegovini u ovom segmentu i informisao ga o jučer održanom radno-konsultativnom sastanaku članova Vijeća ministara BiH s direktorima nadležnih državnih sigurnosno-obavještajnih i policijskih agencija na kojem se razmatralo trenutno stanje.

„Mi ostajemo pouzdan partner u promoviranju evropskog puta i ispunjenju svih zadaća koje su pred Bosnom i Hercegovinom“, rekao je tokom sastanka predsjedavajući Zvizdić.

Ambasador Johann Sattler šef je Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Europske unije u Bosni i Hercegovini od 1. septembra ove godine, saoćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.