Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zvizdić sa ambasadorom Švicarske razgovarao o hapšenju Orića

Zvizdic-Maurer

U vezi sa jučerašnjim hapšenjem Nasera Orića, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić obavio je niz sastanaka sa ciljem dobijanja pravih informacija o razlozima za privođenje i statusu u kojem se Orić nalazi.

Tokom razgovora sa ambasadorom Švicarske u BiH Heinrich Maurerom naglasio je da će Oriću biti na raspolaganju svi pravni lijekovi kako bi se odbranio u ovom procesu i istakao izuzetnu profesionalnost i pravičnost službi pravnih organa u Švicarskoj.

Zvizdić je rekao da je posebno iznenađen činjenicom da je Orić uhapšen po Interpolovoj potjernici, uzimajući u obzir da je u februaru 2014.godine Generalni sekretarijat Interpola izbrisao ime Nasera Orića iz baze podataka i od svih zemalja članica zatražio da sve potjernice uklone iz svojih nacionalnih baza podataka.

Dodao je da se hapšenje Nasera Orića desilo u periodu kada se priprema obilježavanje 20 godina od genocida u Srebrenici i da će, ukoliko dođe do zahtjeva Srbije za Orićevo izručenje, to značajno uticati na odnose dvije države i urušiti ozbiljne napore koji vode ka pomirenju i koji su uloženi u izgradnju dobrosusjedskih odnosa.

Hapšenje Orića posebno zabrinjava i zbog činjenice što postoji potpisan Protokol između Tužilaštva BiH i Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije kojim je garantovano da će se postupci voditi u državi čiji je osumnjičenik državljanin.

Ambasador Maurer je rekao da pravni procesi moraju biti tačni, korektni i da ne dozvoljavaju greške.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da će, prema resornoj nadležnosti biti stavljeni na raspolaganje svi koji mogu pomoći da se pruži pravna zaštita Naseru Oriću, kako bi se u roku od 14 dana pripremio podnesak kojim bi se anulirala ovakva politička potjernica i koji bi bio upućen švicarskom Ministarstvu pravde.

Zvizdić je, također, razgovarao s ambasadorom BiH u Švicarskoj Borom Bronzom, glavnim tužiocem BiH Goranom Salihovićem, ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićem, direktorom Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Mirsadom Vilićem, kao i sa Vasvijom Vidović, advokatom Nasera Orića, saopćeno je iz Zvizdićevog kabineta.