Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zvizdić sa Cormack i Wigemarkom: Reformski procesi put ka ekonomskom razvoju

Zvizdic-Cormack

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, razgovarao je danas, u odvojenim susretima, sa Maureen Cormack, ambasadoricom Sjedinjenih Američkih Država u BiH i Larsom-Gunnarom Wigemarkom, šefom Delegacije Evropske unije u BiH, o aktuelnoj političkoj situaciji u zemlji, prenosi Anadolu Agency (AA).

Zvizdić je tom prilikom ponovio posvećenost Vijeća ministara BiH reformskim procesima kao jedinom putu koji vodi ubrzanom ekonomskom razvoju i poboljšanju životnog standarda građana BiH. Istakao je da euroatlantske integracije ostaju primarni vanjskopolitički cilj BiH, a aktuelni reformski procesi put na kojem se taj cilj i ostvaruje.

Iz Vijeća ministara navode da je dodao da je Bosna i Hercegovina već važan iskorak na tom putu postigla predajom odgovora na Upitnik Evropskoj komisiji, te da očekuje i skoru aktivaciju MAP-a za članstvu u NATO savezu što bi bila i značajna poruka potencijalnim investitorima da je BiH stabilna i sigurna zemlja u koju vrijedi ulagati. Upoznao je ambasadore i sa aktivnostima Vijeća ministara BiH vezanim za predstojeći samit u Sofiji.

Ambasadori Cormack i Wigemark su pozdravili reformski angažman Vijeća ministara BiH i pružili punu podršku euroatlantskom putu BiH.

Tokom sastanaka razmijenjena su mišljenja o usvajanju Strategije energetskog sektora i inovirane Strategije reforme javne uprave. Razgovarano je i o sve većem problemu ilegalnog prelaska granice i priliva migranata u BiH. Zvizdić je informisao ambasadore da je Vijeće ministara BiH već reagovalo i zadužilo nadležne institucije da se uključe u rješavanju pitanja migranata u skladu sa svojim nadležnostima i mogućnostima, zaključili su iz Vijeća ministara.