Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zvizdić sa Inzkom i Hearneom: Verificirno 17 poglavlja s odgovorima na 1.400 pitanja

BiH

Zvizdic-Inzko-Hearne 26-10-17 001

Aktuelna ekonomska i politička situacija u Bosni i Hercegovini bila je tema razgovora predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića i visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka te zamjenika visokog predstavnika i supervizora za Brčko distrikt Dennisa W. Hearnea kojem je ovo bila i nastupna posjeta.

Sagovornici su se složili da postoji napredak u reformskim procesima i da je u narednom periodu potrebno nastaviti aktivnosti na raealizaciji ciljeva iz Ekonomske reformske agende.

Zvizdić je rekao da je glavni prioritet Bosne i Hercegovine integracija u Evropsku uniju i aktivacija MAP-a za članstvo u NATO. Istaknuo je da je u toku izrada odgovora na Upitnik Evropske komisije i dabi trebali biti završeni do kraja godine.

“Već smo verificirali 17 poglavlja s odgovorima na 1.400 pitanja i trenutno se radi na njihovom prevođenju”, rekao je tokom sastanka Zvizdić i izrazio nadu da će BiH uz dobru političku volju i spremnost na kompromise završiti sve preuzete obaveze i ostvariti ključni mandatni cilj, a to je dobivanje kandidatskog statusa u Evropskoj uniji.

Zvizdić je izrazio podršku u radu zamjeniku visokog predstavnika Dennisu W. Herneau i poželio mu uspjeh u obavljanju misije u Bosni i Hercegovini.