Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

O radu Predstavničkog doma

Zvizdić sazvao “konsultativni sastanak” koji ničim ne obavezuje političare iz RS-a

Sarajevo: Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH
11.01.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Sjednica Predstavnickog doma Parlamentarne skupstine Bosne i Hercegovine. Denis Zvizdic Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Prema Poslovniku mogao je sazvati sjednicu Kolegija Doma u proširenom sastavu, a koja bi po propisima bila obavezujuća

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić, kako saznaje Fokus, poslao je poziv na „konsultativni sastanak“ članovima Kolegija i šefovima klubova ovog doma na kojem će se razgovarati o „aktivnostima Predstavničkog doma u narednom periodu“.

Ovaj konsultativni sastanak sazvan je u momentu trajućeg bojkota srpskih zvaničnika iz RS-a koji odbijaju učestvovati u donošenju odluka u Predsjedništvu BiH, Vijeću ministara i Parlamentarnoj skupštini BiH, a zbog nedavne odluke sada već bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka o zabrani negiranja genocida u Srebrenici.

Podsjetimo, još u julu zbog navedene blokade došlo je do otkazivanja sjednica kako oba doma Parlamenta tako i Vijeća ministara BiH.

Ostaje, pak, nejasno zbog čega je aktuelni predsjedavajući Predstavničkog doma pozvao na „konsultativni sastanak“ koji svakako ne obavezuje predstavnike iz RS-a na dolazak budući da je prema članovima 22. i 23. Poslovnika Predstavničkog doma mogao sazvati sjednicu Kolegija Doma u proširenom sastavu, a koja bi po propisima bila obavezujuća.