Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zvizdić se u Minhenu sastao sa Pahorom, Ivanovim i Đukanovićem

BiH

pahor zvizdic

Na marginama 52. Sigurnosne konferencije u Minhenu, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić održao je bilateralne sastanke s predsjednicima Slovenije i Makedonije Borutom Pahorom i Đorđem Ivanovim, te sa premijerom Crne Gore Milom Đukanovićem.

Kako je navedeno u saopćenju generalnog sekretarijata Vijeća ministara predsjednik Pahor je čestitao Bosni i Hercegovini predaju aplikacije za članstvo u Evropskoj uniji i rekao da Republika Slovenija snažno stoji iza puta Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji. On je poručio da će u svim institucijama podržati ideju da se razmatra i prihvati aplikacija i da BiH ide korak dalje u evropskim integracijama.

Predsjedavajući Zvizdić i predsjednik Makedonije Ivanov su razgovarali o značaju regionalne saradnje i saglasili se da je zajednički interes obje države Jadransko-jonski autoput kao centralni transportni pravac za povezivanje šest zemalja i da takva vrsta povezivanja predstavlja ključni projekat kojem u narednom periodu treba dati veći značaj.

U razgovoru sa crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem, predsjedavajući Zvizdić je rekao da ga raduje poziv Crnoj Gori u NATO i istaknuo da će taj korak biti značajan za stabilnost u cijelom regionu. Premijer Đukanović je čestitao predsjedavajućem Zvizdiću ispunjavanje svih zadanih uslova za predaju aplikacije za članstvo u Evropskoj uniji u ponedjeljak, 15. februara. Suglasili su se da BiH i Crna Gora imaju izuzetno dobru saradnju i da se ona u narednom periodu može unapređivati.

U poslijepodnevnim satima, predsjedavajući Zvizdić će održati sastanke i sa savjetnikom njemačke kancelarke Angele Merkel za vanjsku i sigurnosnu politiku Christophom Heusgenom, visokom predstavnicom za vanjsku politiku i sigurnost Federicom Mogherini i sa evropskim komesarom za susjednu politiku i pregovore o proširenju Johanesom Hahnom.