Predsjedavajući Vijeća ministara BiH

Zvizdić: Spremni smo za povratak prve grupe državljana BiH sa stranih ratišta

zvizdic

Dodao je da je obaveza BiH, kao i drugih država svijeta, da preuzmu svoje državljane “za koje imamo dokaz da su državljani BiH”

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je danas u Sarajevu izjavio novinarima da je BiH spremna za povratak prve grupe državljana BiH sa stranih ratišta.

– Jesmo i bit ćemo spremni za prvu grupu koja dolazi, koja je uglavnom i dominatno sastavljena od žena i djece, među kojima ima puno maloljetne djece – naveo je Zvizdić.

Dodao je da je obaveza BiH, kao i drugih država svijeta, da preuzmu svoje državljane “za koje imamo dokaz da su državljani BiH”.

– Za smještaj žena i djece imamo predviđene objekte. Što se tiče muškaraca, oni će biti tretirani u skladu s važećim zakonom koji zabranjuje, odnosno kažnjava odlazak na strana ratišta i učestvovanje u stranim vojnim formacijama – pojasnio je Zvizdić.

U tom smislu, dodao je on, ćemo biti spremni za prihvat, ali „najozbiljniji zadatak slijedi poslije toga, a to je pitanje neke vrste potrebne deradikalizaciji i socijalizacije osoba koje se s ratišta vraćaju u BiH“.