Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zvizdić: Turska je dugi niz godina istinski i pravi prijatelj BiH

denis zvizdic 33

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić izjavio je danas u Sarajevu kako je Turska dugi niz godina istinski i pravi prijatelj Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

Zvizdić je, zajedno s premijerom Republike Turske Binalijem Yildirimom, večeras boravio na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS). Tom prilikom se obratio prisutnim studentima i profesorima ovog univerziteta.

Na samom početku, Zvizdić je konstatovao kako je BiH uvijek bila mjesto susreta različitih civilizacija, kultura, religija, različitih naroda, upravo kao i ovaj univerzitet na kojem danas borave student iz preko 50 različitih zemalja.

Govoreći o važnosti obrazovanja i mladih kao garancije budućnosti svake zemlje, Zvizdić se ovom prilikom zahvalio Republici Turskoj koja je stipendirala veliki broj sutudenata iz BiH, koji su sticali znanje na univerzitetima u brojnim turskim gradovima.

Osvrnuvši se i na današnju posjetu Yildirima BiH, Zvizdić je ovom prilikom istakao kako je turski premijer centralni gost za cijelu državu.

“Uvaženi premijer Turske, naš dragi prijatelj, predstavnik jedne od najvažnijih i naznačajnih zemalja za BiH, koja dugi niz godina i decenija jeste istinski i pravi prijatelj BiH”, rekao je Zvizdić.

“Sve naše buduće planove razvoja, sve naše najvažnije prioritete koji su vezani za stabilnost, sigurnost i ekonomski razvoj BiH baziramo na prijateljskoj saradnji i na saznanju da iza nas stoji jedan veliki, snažni i iskreni prijatelj, koji ima lidersku ulogu, ne samo u regionu, nego i na čitavoj planeti. To nas čini ponosnim, to nas čini sigurnim, na tome veliko hvala.”