Zvizdić u Zemaljskom muzeju: Kultura i sport moraju u budžet

Denis-Zvizdic premijer

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić danas je, tokom današnjeg susreta s direktorom i zaposlenicima Zemaljskog muzeja BiH, kazao da je važnost Zemaljskog muzeja ogromna za cijelu BiH, te da se iznimno raduje njegovom sutrašnjem otvaranju.

Izrazio je nadu da će muzej nastaviti raditi na isti način kako je radio duže od stotinu godina i da više nikada neće doći u situaciju da bude zatvoren.

Ističući izuzetan značaj jedinstvenih etnoloških, arheoloških i prirodoslovnih eksponata, Zvizdić je kazao da je za institucije kulture potrebno osigurati sistemsko finansiranje i upravljačku strukturu, te da u narednoj budžetskoj godini kultura i sport moraju biti zastupljeniji.

Učesnici sastanka su se složili da se ne smije dozvoliti neodgovoran odnos prema institucijama kulture koje čuvaju veliko nacionalno, historijsko i kulturno bogatstvo koje pripada svim građanima BiH.

Sastanku su prisustvovali premijer Federacije BiH Fadil Novalić i ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Prijem za Horowitza

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH primio je danas u nastupnu posjetu zamjenika ambasadorice SAD-a u BiH Paula Horowitza, te razgovarao s njim o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH i napretku BiH na putu ka euroatlantskim integracijama.

Zvizdić je zahvalio za dosadašnju pomoć Sjedinjenih Država BiH i rekao da očekuje nastavak dobre saradnje. Horowitz je kazao da će njegova zemlja nastaviti pomagati reformskim projektima neophodnim za put ka Evropskoj uniji.