Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH

Zvizdić: Ukoliko bude kvoruma sjednica Doma će biti održana i bez zastupnika iz RS-a

denis zvizdic – psbih – fena (1)

Bilo bi logično da zastupnici iz entiteta RS dođu na zasjedanje, imajući u vidu da je Milorad Dodik prisustvovao sjednici Predsjedništva BiH, rekao je Zvizdić

U Sarajevu je za 20. septembar zakazana sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

S obzirom na to da zastupnici iz entiteta Republika Srpska od jula mjeseca bojkotuju rad državnih institucija, pitali smo predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Denisa Zvizdića, ima li naznaka da će se oni ipak pojaviti na predstojećem zasjedanju, kao i da li će uprkos nedolasku 13 zastupnika iz stranaka iz RS-a sjednica Predstavničkog doma biti održana.

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

U odgovoru za Fokus predsjedavajući Zvizdić kaže da nema informaciju o tome da li će zastupnici stranaka iz RS-a doći na sjednicu, no kaže da on nije optimista.

– Ne znam da li će na sjednicu doći zastupnici stranaka iz bh. entiteta RS-a. Bilo bi logično da dođu imajući u vidu da je Milorad Dodik prisustvovao sjednici Predsjedništva BiH, ali nisam optimista, jer još uvijek traje takmičenje među strankama sa sjedištem u RS ko će prvi “prekršiti” zaključak Narodne skupštine RS-a. Ja i ovim putem pozivam zastupnike iz entiteta RS-a da prekinu antiustavnu i neproduktivnu blokadu, jer će to morati uraditi prije ili kasnije, i da ostvare svoje pravo, ali i obavezu da prisustvuju zakazanoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH – kaže Zvizdić za Fokus.

S obzirom na to da prema Poslovniku Predstavničkog doma većina svih članova Doma čini kvorum, ukoliko bude kvoruma, Zvizdić kaže da će u tom slučaju sjednica biti održana i bez zastupnika iz RS-a.

– Očekujem da ćemo na sjednici Predstavničkog doma imati potreban kvorum i bez zastupnika iz RS-a, tako da će u tom slučaju sjednica će biti održana – zaključuje Zvizdić.

Na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma između ostalog nalaze se Prijedlog zakona o Budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2021. godinu, zatim Zahtjev zastupnika Jasmina Emrića, Saše Magazinovića i Damira Arnauta za razmatranje Prijedloga zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama Bosne i Hercegovine po hitnom postupku, Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o akcizama u BiH, te Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, čiji su predlagači zastupnici iz Kluba SDP-a.

Da bi ovi prijedlozi bili usvojeni za razliku od kvoruma koji za zasjedanje čini većina, za odlučivanje odredbe Poslovnika Predstavničkog doma propisuju da bi neki prijedlog s dnevnog reda bio usvojen neophodno je da ima jednu trećinu glasova s teritorije svakog bh. entiteta.

Jasno je da ukoliko zastupnici iz RS-a ne dođu na predstojeću sjednicu da potrebne trećine za usvajanje bilo kojeg prijedloga neće biti. U tom slučaju Kolegij Doma će, radeći kao komisija, nastojati u roku od tri dana postići saglasnost.

Ako predsjedavajući Doma i zamjenici predsjedavajućeg Doma postignu saglasnost relevantna odluka Doma smatra se usvojenom.

Ako Kolegij Doma ne uspije postići saglasnost, odluku u drugom krugu glasanja donosi većina od ukupnog broja poslanika koji su prisutni i koji glasaju, uz uslov da glasovi ”protiv” ne sadrže dvije trećine ili više poslanika izabranih iz svakog entiteta. To znači da kada zastupnici iz RS-a ne bi došli ni na narednu sjednicu odnosno drugi krug glasanja, bilo bi dovoljno da većina podrži neki od prijedloga s dnevnog reda da on bude usvojen.

No, ovakav scenarij ništa ne rješava, jer da bi se primjerice zakoni s predloženog dnevnog reda sa sjednice zakazane za 20.septembar smatrale usvojenim, neophodno je da ih izglasa i Dom naroda PSBiH.

Predstavnički dom PSBiH posljednju sjednicu održao je 7. jula ove godine, a politički predstavnici iz entiteta RS-a odluku o bojkotu rada u državnim institucijama donijeli su 26. jula.